Slovensko, 07.02.2015 SPRÁVY

Referendum o ochrane rodiny sa začalo, otvorili sa hlasovacie miestnosti

foto TASR

Na Slovensku sa dnes o 07.00 h otvorili referendové miestnosti. Občania sa môžu v plebiscite vyjadriť k trom otázkam, ktoré súvisia s manželstvom, adopciami detí a sexuálnou výchovou na školách.

Hlasovacie miestnosti sa zatvoria o 22.00 h. Hlasovať budú občania v 2926 obciach. Zriadených je 4942 okrskov. Na referendum bude dohliadať Ústredná komisia pre referendum a tiež obvodné a okrskové komisie. Právo hlasovať majú všetci oprávnení voliči, ktorí majú v deň referenda aspoň 18 rokov. Nemusia mať trvalý pobyt na Slovensku. 

Hlasovať sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, potrebný je však hlasovací preukaz. Svoj postoj k daným otázkam budú ľudia vyjadrovať krížikmi. K otázkam budú len dve odpovede - ÁNO alebo NIE. Krížikom označí občan tú, ktorú preferuje. Pokiaľ sa občan nevie pre zdravotné problémy dostať do hlasovacej miestnosti, bude môcť hlasovať do prenosnej urny. O tú musí požiadať okrskovú komisiu, ktorá potom vyšle svojich členov priamo k občanovi.

Občania sa budú v referende vyjadrovať k trom otázkam


- či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou,


- či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a,

- či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.


Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Priebežné aj definitívne výsledky budú k dispozícii na webovej stránke www.volbysr.sk.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.