Bratislava, 20.11.2015 SPRÁVY

REF: V Bratislave sa po prvý raz stretli rómski učitelia z viacerých krajín.

Rómsky vzdelávací fond (REF) organizoval v Bratislave stretnutie rómskych učiteľov. Cieľom bolo, aby si navzájom vymenili skúsenosti a aby sa dohodli na tom, že založia asociáciu.

Učitelia základných, stredných a vysokých škôl sa stretli v Bratislave, aby si vymenili skúsenosti. Rómski učitelia sa napríklad rozprávali o platových podmienkach, ale aj o postavení rómskych asistentov učitelia vo svojich krajinách.

"Títo ľudia, ktorí sú tu, majú diplomy. Chodili na univerzity, potom išli do škôl učiť. To je dobré, ale problém je v tom, že ich nie je veľa. Tu na konferencii bolo 40 ľudí zo 6 krajín. To nie je veľa," povedal pre Gipsy Television Poliak Andrej Mirga, člen Správnej rady Rómskeho vzdelávacieho fondu.

Na stretnutí boli zástupcovia zo Slovenska, Česka, Albánska, Macedónska, Srbska, Rumunska. Cieľom REF je, aby rómski učitelia boli združení v asociácii, ktorú chcú založiť. 

"Potrebujeme viac Rómov, ktorí budú učiť na školách lebo rómski učitelia vedia kto sú Rómovia, odkiaľ sú, z akej komunity. Poznajú rómsku kultúru, rómsky jazyk. Preto je lepšie, aby ich bolo viac, aby sme pozdvihli vzdelanostnú úroveň Rómov," dodal Mirga.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.