27.02.2024 SPRÁVY

PEZINSKÍ RÓMOVIA: Mali sme vodu a toaletu – všetko, ako sa patrí. Teraz to znášame zle.

Foto: Gipsy Television

Nežijú na východom Slovensku, no majú také isté problémy. Obyvatelia mesta Pezinok, ktoré sa nachádza pri Bratislave, sa sťažujú, že nemajú vo svojich príbytkoch vodu. 

Pezinským Rómom, ktorí žijú v lokalite Glejovka, pred 16-timi rokmi zhorela časť unimobuniek. Niektoré rodiny pre požiar prišli o strechu nad hlavou.

"Už nevedeli, čo majú robiť tak začali stavať a niektoré domy začali stavať na cirkevných pozemkoch a niektorí na mestských. Stavalo sa ako sa mohlo. Nestavalo sa preto, že by sme chceli niekomu uškodiť alebo brať tie pozemky, ale stavalo sa preto, aby nemrzli deti, lebo v unimobunkách bola zima," povedal František Oláh, obyvateľ mesta Pezinok.

V časti Glejovka žije viac ako 150 ľudí. Pezinčanom sa vraj nepáči, že v priebehu niekoľkých rokov sa z jedného bytového domu stala rozrastajúca sa rómska osada. František Oláh poukazuje na to, že jej obyvatelia, ktorí žijú v tesnej blízkosti hlavného mesta, majú podobné problémy ako tí, ktorí žijú v osadách na východnom Slovensku. V príbytkoch nemajú pitnú vodu.

"Je tu jeden stojan a z toho stojanu sa berie voda pre celú osadu," povedal Oláh. V lokalite funguje komunitné centrum. Prevádzkuje ho Armáda spásy. 

"Tým, že sú to čierne stavby, tak sa nedokážu oficiálne napojiť na mestský vodovod a tá oficiálna budova Glejovky, ktorá bola napojená na vodovod, tak tým že to je zhorenisko, tak tá prípojka je odpojená," povedala pre Gipsy Television Viera Kompasová, vedúca komunitného centra. 

Podľa Františka Oláha to všetci tamojší obyvatelia znášajú zle. "Lebo sme boli vychovaní tak, že sme mali vodu, mali sme WC, všetko tak ako sa patrí," vysvetlil Oláh. Jediný spôsob, ako mať v príbytkoch pitnú vodu je, že si buď odkúpia alebo vezmú do prenájmu pozemky, na ktorých stoja ich nehnuteľnosti. 

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.