Bratislava, 22.10.2015 SPRÁVY

Neviete po rómsky? V Bratislave už onedlho začne dvojdňový kurz!

ilustračné foto 

V Bratislave sa uskutoční v dňoch 11. - 13. novembra medzinárodná konferencia pod názvom Akadémia rómskych štúdií. Odborníci budú prezentovať najnovšie trendy z oblasti rómskych štúdií v Európe. 

Akadémiu rómskych štúdií organizuje Ústav etnológie SAV v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Konferencia je určená odbornej verejnosti, čiže tým, ktorí sa profesne venujú tejto problematike.

Prvý deň podujatia (11. 11. 2015) bude venovaný prednáškam popredných expertov romistov zo Slovenska, z Čiech a Fínska. Účasť prisľúbili uznávaní odborníci z romistických pracovísk v Európe (Kimmo Granqvist z Univerzity v Helsinkách, Viktor Elšík z Karlovej Univerzity v Prahe, Arne Mann a Tatiana Podolinská z Ústavu etnológie SAV v Bratislave), ktorí predstavia svoje výskumy a otvoria interdisciplinárnu diskusiu o najnovších trendoch v romistike.

Prednášky budú otvorené pre verejnosť a uskutočnia sa v budove SAV na Klemensovej 19 v Bratislave, vo veľkej zasadačke na 5. poschodí od 13.00 hod.

Ďalšie dva dni akadémie (12. – 13. 11. 2015) budú venované kurzu rómčiny pre cca 30 vopred zaregistrovaných začiatočníkov. Kurz budú viesť traja lektori (jeden lingvista z ČR a dve rómske lektorky s praxou vyučovania rómčiny). Zaradenie kurzu rómskeho jazyka pre začiatočníkov vychádza zo skutočnosti, že veľká väčšina odborníkov (akademická sféra, tretí sektor, zamestnanci decíznej sféry), ktorí sa venujú rómskym štúdiám na Slovensku, neovládajú rómsky jazyk a jedným z kľúčových predpokladov pre hlbšie porozumenie tejto problematiky je aj základná znalosť jazyka cieľovej skupiny.

Kurz sa uskutoční v tlačovej miestnosti Ministerstva vnútra SR na 2. poschodí a Pribinovej ulici č.2 v Bratislave od 09.00 - 18.00 hod.

Na kurze je obmedzený počet miest. Je preto nevyhnutné sa vopred registrovať! Urobiť tak môžete TU. O platnej registrácii Vás budú informovať e-mailom. V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte Ivanu Šusterovú ivana.susterova@savba.sk

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.