08.04.2017 SPRÁVY

Na futbalovom turnaji si zmerali sily mladí Rómovia s diplomatmi.

foto Gipsy Television

K medzinárodnému dňu Rómov sa zvyknú robiť koncerty a kultúrne podujatia, no Veľvyslanectvo USA v SR tento deň oslávilo športovou akciou, pretože futbal spája ľudí a na ihrisku sú si všetci rovní.

Povedal to veľvyslanec Adam Sterling pri príležitosti dnešného futbalového turnaja v Bratislave, kde si zahrali Rómovia z východného, stredného, západného Slovenska spolu so zahraničnými diplomatmi a poslancami.

Do turnaja sa zapojilo šesť tímov zložených z rôznych skupín z rómskej komunity, zo slovenskej vlády, britskej aj americkej ambasády. „Nehral som, ale poslal som syna, aby ma reprezentoval. Podarilo sa nám dať dokopy dve družstvá z ambasády. V jednom boli slovenskí zamestnanci, ktorí ako tím hrajú futbal pravidelne. Bola to veľká zábava a sme radi, že sa nám podarilo zorganizovať akciu, ktorá spojila ľudí a ktorú si všetci užili. Tešíme sa na budúci ročník,“ konštatoval Sterling. 

Na treťom ročníku turnaja si trofej odniesli futbalisti družstva, zloženého z tímov Roma Spirit - Sendreiovcov a Rómov z Plaveckého Štvrtka. Futbalisti z americkej ambasády skončili druhí. „Na turnaj prišli štyria chlapci zo základnej školy v sprievode jedného rodiča a tím doplnili mentori zo združenia. Chlapci majú radi šport, najmä futbal. O podobné akcie majú veľký záujem,“ povedala Soňa Koreňová z Občianskeho združenia Cesta mladých, ktorá na turnaj pricestovala s víťazným tímom.

Na turnaji sa zúčastnili aj tímy z východného Slovenska. „Pricestovali sme s deťmi od 15 do 18 rokov. Bolo pre nás ťažké hrať proti ostatným tímom, kde boli väčšinou dospelí chlapi, preto sme skončili poslední. Dôležité však pre nás bolo zúčastniť sa,“ povedal Marián Dudra z neziskovej organizácie Človek v ohrození. Chlapci si podľa neho cenia, že dostali možnosť navštíviť hlavné mesto, zoznámiť sa s ľuďmi z iných organizácií a nadviazať nové priateľstvá. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.