Bratislava, 17.04.2015 SPRÁVY

Mladí Rómovia: Nie je nám to jedno!

V dňoch 18. a 19. apríla sa v priestoroch medzinárodného divadla Meteorit v Bratislave uskutoční prvé stretnutie vzdelaných mladých Rómov, ktorým nie je jedno ako sú nastavené politiky zamerané na rómsku menšinu na Slovensku.

Organizátorom stretnutia je bratislavské občianske združenie Pro Vobis. Projekt s názvom Tvorba a analýza mládežníckych politík zameraných na Rómov bol podporený vďaka Programu Demokracia a ľudské práva vo výške 4 672,80 €. Realizovať sa bude do konca augusta 2015.

"Hlavnou aktivitou projektu budú dva tréningy zamerané na tvorbu, analýzu a následne monitorovanie politík zameraných na rómsku mládež. Dôraz budeme klásť na schopnosť pripraviť  správy, ktoré budú súborom nasledovných krokov," povedala pre Gipsy Television Monika Vontszemuová, štatutárna zástupkyňa Pro Vobis.



Na školeniach sa zúčastní 15 členná skupina mladých Rómov, ktorí vo väčšine prípadov už absolvovali štúdium na vysokých školách doma aj v zahraničí. "Účastníčkami budú napríklad aj dve absolventky MA štúdia v oblasti public policy – verejnej politiky v Budapešti a Ženeve," vysvetlila Vontszemuová.  

 Druhotným zámerom projektu je etablovať zatiaľ neformálnu sieť budúcich expertov, ktorí sa chcú špecializovať na riešenia rôznych tém a problematík zameraných na rómske komunity. "Účastníci by aj vďaka stretnutiam v rámci tohto projektu mali byť schopní zapojiť sa do procesov súvisiacich s existenciou rôznych stratégií a dokumentov vo vzťahu k Rómom a podieľať sa ako na ich implementovaní, tak aj monitorovaní, hodnotení a vytváraní rôznych odporúčaní," dodala Monika Vontszemuová, štatutárna zástupkyňa Pro Vobis.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.