25.07.2017 SPRÁVY

MENŠINY: Roma Spirit už deviatykrát ocení úsilie o zlepšenie života Rómov.

Jednotlivci, organizácie, firmy či samosprávy, ktoré výrazne prispeli k zlepšeniu postavenia rómskej komunity v spoločnosti, získajú aj v tomto roku cenu Roma Spirit.

Aj v tohtoročnom, už deviatom ročníku projektu, udelí ocenenie Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) spolu s Rozhlasom a televíziou Slovenska a Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Anketa vyvrcholí 26. novembra galavačerom a vyhlásením laureátov. 

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) vyzdvihol, že anketa i samotné ocenenie vyjadruje snahu o spoluprácu medzi majoritou a rómskou komunitou. Zároveň búra mýty a prináša posolstvo, že v každom z nás je potenciál meniť veci k lepšiemu. „Priznám sa, že v tejto súvislosti sú pre mňa najzaujímavejšie jednoduché príbehy ľudí, ktorí dokázali niečo urobiť pre svoju komunitu, či je to starosta, aktivista alebo novinár a práve takým dáva tento projekt priestor," uviedol Ravasz.

Nominácie na ocenenia možno navrhnúť do 15. septembra, poštou, emailom či vyplnením formulára na stránke projektu. "Príklady dobrej praxe budú ocenené v siedmich kategóriách a to Osobnosť, Čin roka, Kultúra, Obec a mesto, Spoločnosť a zamestnávateľ, Mimovládna organizácia a Médiá," informovala riaditeľka ACEC Magdaléna Rothová. Laureátov vyberie medzinárodná odborná porota a porota, ktorá bude hodnotiť kategóriu Čin roka. Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Andrej Kiska.

Ocenenia Roma Spirit udeľujú od roku 2009. Doteraz bolo nominovaných 959 subjektov, ocenenie získalo 47 laureátov. Gipsy Television získala ocenenie Roma Spirit v roku 2015 v kategórii Média.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.