28.12.2023 SPRÁVY

Kto môže za stereotypy a predsudky voči Rómom? Sociologička v tom má jasno.

Ilustračné foto: Gipsy Television

Na Slovensku žije podľa posledného sčítania obyvateľov takmer 5 a pol milióna ľudí. Z toho je približne 8 percent Rómov. Mnohí z nich sa počas života stretli s predsudkami a stereotypmi. Za mnohé vraj môžu politici či médiá.

„Nevedela som si dlho nájsť prácu a bola som dlho odmietaná len kvôli tomu, že som Rómka,“ tvrdí poslankyňa Národnej rady SR Ingrid Kosová.

„Zo začiatku, keď sme začali hrávať, na koncertoch sme zažívali predsudky od Nerómov a mali sme aj také skúsenosti, že nás naháňali skinhedi,“ opisuje svoje skúsenosti spevák Igor Kmeťo mladší. 

„Neboli to nikdy také, že priame ale cítila som, že niekde v podvedomí to tí ľudia majú,“ dodáva herečka a speváčka Alžbeta Ferencová. Slová známych osobností potvrdzujú aj rôzne prieskumy. Napríklad, Slovenskej akadémii vied sa pred tromi rokmi podarilo zistiť, že viac ako 60 percent opýtaných sa stotožňuje s negatívnymi stereotypmi o Rómoch.

„To znamená, že veľmi málo ľudí by akceptovalo, ak by ich dieťa malo partnera alebo partnerku Róma alebo Rómku, ale už menej majú problém s tým, ak to bol ich kolega v práci alebo nejaký vzdialenejší vzťah,“ povedala pre Gipsy Television sociálna psychologička Slovenskej akadémie vied Barbara Lašticová.

Sociologička SAV Zuzana Kussá, zase vysvetľuje iný rozmer: „Sú také predsudky, že nielen že sa Rómom nechce pracovať, ale že sa im aj páči žiť v takých príbytkoch, kde nie je elektrina, netečie voda a že deťom sa nechce učiť a podobne.“

Podľa sociologičky verejnú mienku o Rómoch ovplyvňujú média a politici. Práve tí o nich často rozprávajú v negatívnom zmysle. „Politici v snahe získať voličov idú po tých najväčších predsudkoch a chcú vychádzať v ústrety tomu v úvodzovkách zdravému rozumu a neskúmajú v akých podmienkach títo ľudia žijú, ako ďaleko to majú k pracovným či iným príležitostiam,“ dodáva Zuzana Kusá.

Nový splnomocnenec vlády pre rómske komunity chce dať stopku predsudkom a stereotypom. „Ideme vybudovať seriózny odbor, ktorý bude informovať k majorite ale i k minorite, aby vedeli, že čo sa reálne robí, pretože nemôžeme ukazovať Rómov len z pozície osád, aby sme nenadobudli dojem, že lejeme do nich stále peniaze a ukazujeme osady, ktoré sú na tom horšie a horšie. Musíme ukázať tú prácu, ktorá je pozitívna, ktorá už dosiahla určitú úroveň a métu, ktorú chceme," povedal pre Gipsy Television Alexander Daško.

Pozrite si reportáž, ktorú sme odvysielali v správach Hiri.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.