24.01.2021 SPRÁVY

Košice násilne vysťahovalo Rómov. Rodinám, ktoré mesto žalovali dal súd za pravdu.

Archívne foto/ Pravda/ B. Macko

30. októbra 2012, mesto Košice násilne vysťahovalo 156 ľudí, vrátane 63 detí, z ich domovov v Nižných Kapustníkoch, kde žili takmer desaťročie v neformálnom bývaní. Vysťahovanie sa uskutočnilo bez súdneho príkazu alebo rozhodnutia správneho orgánu a dotknuté osoby neboli vopred písomne upozornené.

Mestská polícia vykonala vysťahovanie. Obyvateľom nariadila opustiť oblasť a pripravila ich tak o domovy. Ich domy boli zbúrané bagrami a vysídlených Rómov poslali autobusmi do iných častí krajiny, kde mali údajne miesto trvalého pobytu. Predstavitelia mesta Košice podľa ERRC označili vysťahovanie v Nižných Kapustníkoch len za zneškodnenie nelegálnej skládky, kde si postavili obydlia „neprispôsobiví občania.“ Verejná ochrankyňa práv v roku 2013 zistila porušenie práv vysťahovaných košickým magistrátom.

Žalobu podalo podalo 9 členov vystahovanej komunity. Po zbúraní ich domov im totiž neponúkli žiadne náhradné ubytovanie a v dôsledku toho sa z nich stali bezdomovci. Súd v prvostupňovom rozsudku rozhodol, že mesto Košice porušilo ľudskú dôstojnosť a právo na súkromie žalobcov a dopustilo sa nezákonnej diskriminácie na základe ich etnickej príslušnosti.

Advokáti Martin Mendel a Richard Marcinčin z advokátskej kancelárie Dentons zastupovali rodiny pro bono, teda zadarmo, v spolupráci s Európskym centrom pre práva Rómov (ERRC), ktoré v konaní vystupovali ako tretia strana.


Hoci ide len o prvostupňové rozhodnutie, je to veľké víťazstvo pre vysťahovaných ľudí, ktorí už viac ako 7 rokov bojujú v tomto súdnom spore. Rozsudok je dôležitý aj do budúcnosti, pretože vysiela odkaz pre všetky úrady, ktoré chcú nelegálne vysťahovať Rómov z ich domovov, a vytvára novú súdnu prax v oblasti núteného vysťahovania a antidiskriminačného zákona. Myslím si, že ide o prvý rozsudok podľa tohto zákona, ktorý konštatoval obťažovanie na Slovensku,“ povedal Michal Zálešák, právny poradca ERRC a advokát pracujúci na prípade.

Úrady majú teraz 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku na vykonanie rozhodnutia súdu. Očakáva sa, že mesto Košice sa vo veci odvolá.

"Som veľmi rád a vďačný, za príležitosť a možnosť pomôcť poškodeným z Nižných Kapustníkov. Ide o veľmi dôležité a pravdepodobne jedinečné rozhodnutie na Slovensku, ktoré môže napomôcť tomu, aby úrady nekonali svojvoľne bez akéhokoľvek právneho základu voči ľuďom v podobnej situácii. Očakávame, že mesto Košice sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá, ale sme pripravení naďalej hájiť práva našich klientov, kým sa nedočkáme spravodlivého ukončenia tohto prípadu,povedal advokát Richard Marcinčin.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.