06.07.2020 SPRÁVY

Havel pred 23 rokmi odsúdil prejavy českého rasizmu a intolerancie.

Foto internet

Rasistické a protirómske výroky vtedajšieho starostu Prahy 4 a senátora Zdeňka Klausnera (ODS), ktorý navrhoval riešenie bezpečnostnej situácie v pražskej mestskej časti Nusle vysťahovaním Rómov za hranice hlavného mesta, odsúdil pred 23 rokmi vtedajší český prezident Václav Havel. Článok je súčasťou cyklu Historický kalendár.

"Odsudzujem to tak, ako ostatní, ale nebudem opakovať to, čo povedali všetci," konštatoval 6. júla 1997 prezident v pravidelných nedeľných hovoroch z Lánov. Havel v tejto súvislosti prejavil obavy z toho, že v českých krajoch zdomácnela idea intolerancie k iným národom, ktorú vyjadrujú slová "nech idú".

Český prezident v Hovoroch výroky Zdeňka Klausnera o Rómoch prirovnal k povojnovému vysídleniu nemeckého obyvateľstva na základe kolektívnej viny, ktoré sprevádzali práve výroky typu "nech idú". Konštatoval ďalej, že keď sa "Slováci začali dožadovať akýchsi práv, ktoré by lepšie odzrkadľovali svojbytnosť slovenského národa," čo vyústilo do procesu rozdelenie štátu, mnoho Čechov v krčmách hovorilo - nech idú.

"A teraz pán senátor Klausner na adresu nejasne definovanej množiny problémových obyvateľov hovorí nech idú. Nech idú najprv za mestá, kamsi do prírody a potom možno aj za hranice a budeme čistí, očistení, očistíme sa od ľudí problémových... Sme majstri v tomto sebaočisťovaní. V 50. rokoch sme sa očisťovali od stredných vrstiev, od kulakov, od podnikateľov. Teraz je asi v móde očisťovať sa od takzvaných problémových skupín osôb. Nie je to dobrá tradícia," uzavrel český prezident V. Havel.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.