Štrasburg, 20.04.2015 SPRÁVY

Európsky parlament: Poslanci vyzvali na ukončenie diskriminácie Rómov.

foto huffingtonpost.com

Európsky parlament schválil uznesenie, v ktorom vyzval členské krajiny, aby ukončili diskrimináciu Rómov. Parlament navyše žiada, aby krajiny spoločenstva zamedzili páchaniu trestných činov z nenávisti a nenávistných prejavov voči Rómom.

Parlament v uznesení, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 554 (za): 13 (proti): 44 (zdržalo sa hlasovania), vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti s nárastom odporu voči Rómov. Ten sa podľa poslancov prejavuje okrem iného protirómskymi slovnými prejavmi a násilnými útokmi na Rómov v Európe.

Protirómske nálady sú v rozpore s normami a hodnotami Európskej únie a predstavujú závažnú prekážku úspešného začlenenia Rómov do spoločnosti, uvádza sa v uznesení. Poslanci preto vyzvali členské štáty na dôsledné vykonávanie smernice o rasovej rovnosti (2000/43/EC) s cieľom predchádzať a odstraňovať diskrimináciu Rómov, najmä pokiaľ ide o zamestnanie, vzdelávanie a prístup k bývaniu.

"Integrácii Rómov do spoločnosti čelíme na Slovensku denne. Jednou z hlavných príčin zlyhania sociálnych riešení sú slabé vedomosti  o rómskej komunite a ich nesystematickosť. Pozitívne výsledky vidno v práci kresťanských komunít, ktoré sa  obetavo Rómom venujú. Rómov treba zapojiť do dialógu a spolupráce," uviedol poslanec EP Branislav Škripek (ECR, SK).

Uznali pamätný deň rómskeho holokaustu

Parlament oficiálne uznal genocídu Rómov a iné formy prenasledovania príslušníkov tejto etnickej menšiny, napríklad deportácie a umiestňovanie v internačných táboroch, ktoré boli spáchané počas 2. svetovej vojny, ako historický fakt. Poslanci zároveň vyzvali členské štáty, aby príklad Parlamentu nasledovali.

"Ľudskosť znamená chápať, že každý ľudský život má absolútnu hodnotu a dôstojnosť. Je to blízkosť, schopnosť podať ruku, objať. Uznať genocídu Rómov je aktom znovuobjavenia ľudskosti tam, kde ju naši otcovia a dedovia stratili. Poprosme Rómov o odpustenie za zlo, ktorého sme dedičmi. A nájdime spoločne s nimi cestu ľudskosti," uviedla poslankyňa EP Anna Záborská (EPP, SK).

Podľa odhadov bolo nacistami a ich spojencami vyvraždených viac ako pol milióna Rómov, pričom v niektorých krajinách bolo vyhladených viac ako 80 % rómskeho obyvateľstva. V noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo v tzv. Zigeunerlager (cigánskom tábore) v Osvienčime–Brezinke zavraždených 2.897 Rómov, prevažne žien, detí a starších ľudí. Druhý august by mal byť preto vyhlásený za Európsky deň pamiatky rómskych obetí holokaustu a venovaný pamiatke obetí genocídy Rómov počas 2. svetovej vojny.

"Holokaust Rómov je historický fakt, ktorý je často odsúvaný do úzadia. Verím, že aj prostredníctvom Európskeho dňa pamiatky rómskych obetí holokaustu sa zvýši povedomie verejnosti o dejinách tejto najväčšej európskej etnickej menšiny. Poznanie je základom pre búranie predsudkov a stereotypov," uviedla poslankyňa EP Jana Žitňanská (ECR, SK).

Rómovia sú najväčšou etnickou menšinou v Európe. Odhaduje sa, že v Európe žije 10 až 12 miliónov Rómov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.