AI: Slovensko ukonči segregáciu rómskych detí!

ilustračné foto TASR

Bratislava 2. septembra 2010 (Gipsy Television) - Amnesty International vyzýva slovenskú vládu, aby ukončila segregáciu rómskych detí v školstve. Táto prax zanecháva tisíce rómskych žiakov v menej kvalitnom vzdelávaní na školách a triedach pre žiakov s "ľahkým mentálnym postihnutím", alebo v etnicky segregovaných bežných školách a triedach.

V memorande určenom slovenskej vláde: Kroky k ukončeniu segregácie vo vzdelávaní, Amnesty International poukazuje na vážne nedostatky pri presadzovaní a monitorovaní zákazu diskriminácie a segregácie v slovenskom vzdelávacom systéme. "V dôsledku rozšírenej diskriminácie, rómske deti na celom Slovensku, ostávajú uväznené v školskom systéme, ktorý im neumožňuje napredovať. To zbavuje rómske deti rovných príležitostí a odsudzuje ich na život v chudobe a marginalizácii," povedal David Diaz-Jogeix, zástupca riaditeľa programe pre Európu a strednú Áziu na Medzinárodnom Sekretariáte AI.

"Slovenská vláda musí uskutočniť viacero krokov k ukončeniu segregácie, ktorá má vplyv na veľkú časť populácie krajiny. Segregácia vo vzdelávaní, ktorá výrazne limituje budúcnosť rómskym deťom,zároveň zanecháva aj hlboké stigma. Je to prax, ktorá nepatrí do Európy 21. storočia a musí byť odstránená." Segregácia rómskych detí má rôzne formy: v špeciálnych školách pre žiakov s "ľahkým mentálnym postihnutím" alebo špeciálnych triedach na bežných školách a v bežných čisto rómskych školách alebo triedach. Napriek tom, že sa odhaduje, že Rómovia predstavujú menej ako 10 percent z celkového počtu obyvateľov Slovenska, podľa výskumu z roku 2009, rómske predstavujú 60 percent žiakov v špeciálnych školách. V regiónoch s vysokým zastúpením rómskej populácie sú traja zo štyroch žiakov v špeciálnych školách rómske deti. 85 percent detí v špeciálnych triedach na bežných základných školách po celej krajine, sú Rómovia. Príčiny segregácie sú zložité a zahrňujú hlboko zakorenené protirómske postoje, rovnako ako nedostatky v politike v rámci vzdelávacieho systému, ako je napríklad včasná a chybná diagnostika detí a nedostatočnú podpora pre rómske deti na bežných základných školách.

K segregácii rómskych detí na bežných základných školách a triedach tiež prispievajú protirómske nálady v celej krajine reprezentované nerómskymi rodičmi a zamestnancami v školstve. To viedie k situácii, kedy sú rómske deti niekedy doslova zamknuté v oddelených triedach, chodbách alebo budovách, aby sa im zabránilo stretávať sa s nerómskymi spolužiakmi. Programové vyhlásenie novej koaličnej vlády prijaté v auguste 2010, obsahuje záväzok odstrániť segregované vzdelávanie Rómov. Amnesty International je znepokojená tým, že tento krok nebol sprevádzaný jasným a jednoznačným vyhlásením predsedníčky vlády, že etnická diskriminácia a segregácie Rómov je neprijateľná a bude odstránená ako prioritná záležitosť. "Myšlienka, že oddelené môže byť rovné bola spochybnená. Slovensko nemôže naďalej popierať rómskym deťom ich právo na vzdelanie bez diskriminácie," povedal David Diaz-Jogeix. "Kroky, ktoré vláda teraz prijíma ovplyvnia životy tisícov rómskych detí. Vláda má v rukách kľúč, ktorý môže umožniť Rómom plne participovať v slovenskej a európskej spoločnosti "

Amnesty International vyzýva slovenskú vládu, aby:

- poskytla Štátnej školskej inšpekcii dostatočné zdroje, vrátane podrobných pokynov ako identifikovať, monitorovať a odstrániť segregáciu v praxi ;
- začala systematicky zhromažďovať dáta vo vzdelávaní s dôrazom na kritéria pohlavia a etnicity;
zaviedla jasnú povinnosť pre školy desegregovať výučbu a poskytla im účinnú podporu;
- zaviedla adekvátne podporné opatrenia pre rómske a nerómske deti, ktoré potrebujú väčšiu pomoc, aby mohli rozvinúť svoj potenciál v čo najväčšej miere v rámci bežných škôl.

Prípady

Jakub má 16 rokov a žije so svojou rodinou v rómskej osade na okraji Plaveckého Štvrtka, obci 20 km severne od Bratislavy. Začal školskú dochádzku v bežnej základnej škole, kde zostal až do štvrtej triedy. Ako vynikajúci žiak dokonca dostal prospechové štipendium. V piatej triede bol Jakub po nezhodách s učiteľkou poslaný na diagnostické vyšetrenie. Jedna z Jakubových bývalých učiteliek pre Amnesty International povedala: „Niektoré tie deti, z môjho hľadiska, sú aj zle zaradené. Napríklad Jakub bol zaradený do variantu A [ľahká mentálna retardácia] pre hyperaktivitu...v Malackách [zariadenie výchovného poradenstva a prevencie] ich zaraďujú ľudia, ktorí s nimi ani nikdy nepracovali. To dieťa malo byť v normálnej triede. On bol génius." Po skončení základnej školy sa Jakub cíti frustrovaný nespravodlivosťou, ktorá sa mu stala: „To, čo mi urobil bolo škaredé ... Urobili zo mňa blbca."

Angelika, matka sedemročného Ľuboša z Prešova zapísala svojho syna na jednu z najlepších škôl, ktorá sa nachádza v centre mesta. Do školy na zápis ho priviedol jeho otec, ktorý nie je Róm. Podľa Angeliky sa situácia zmenila, keď začala chodiť do školy so synom. Učiteľka začala mať s Ľubošom problémy a povedala jeho matke, že by nebolo vhodné, aby jej syn zostal v škole:"Potom hovorí, že no tak vaše dieťa tuna nepatrí, pretože je z Tehelne, viete on je Romák. Dajte ho do rómskej školy." Angelika vzala Ľuboša zo školy a rozhodla sa ho zapísať do školy na Matice Slovenskej, kde nastúpi v septembri 2010. Ľuboš tak stratil jeden rok školy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.