POĽSKO: Podnikateľka sa musí ospravedlniť Rómovi za nevpustenie do klubu

ilustračné foto AP

Poľsko/ Poznaň 1. marca 2012 (ČTK/ Gipsy Television) - Majiteľka jedného z klubov v Poznani sa musí ospravedlniť istému Rómovi za to, že ho odmietla vpustiť do svojho zábavného podniku. Rozhodol o tom odvolací súd v tomto západopoľskom meste, podľa ktorého navyše majiteľka klubu musí zaplatiť pokutu v prospech rómskej organizácie.

Pokutu súd vyčíslil na 10.000 zlotých čo je v prepočte 2.426,48 eur. Tú musí majiteľka klubu zaplatiť v prospech jednej rómskej organizácie. "Nevpustiť do verejného zariadenia niekoho kvôli tomu, že je Róm, je protiprávne, je to správanie, ktoré je potrebné odsúdiť a ktoré do moderného štátu nepatrí, "povedal sudca.


O prípade začiatkom minulého roka informoval denník Gazeta Wyborcza. Skupina Rómov sa chcela zabaviť na diskotéke v Poznani. Na nahrávke zo skrytej kamery ochranka klubu Rómovi Adamu Glowackému povedala, že nemôže ísť dovnútra, pretože si "majitelia zmysleli, že Rómov dovnútra nevpúšťajú". Majiteľka podniku neskôr, prostredníctvom listu priznala, že zákaz zaviedla už o poldruha roka skôr, pretože sa podľa nej Rómovia zle správali.

 

Súd nižšej inštancie uznal, že práva Glowackého porušili členovia ochranky klubu. Tento rozsudok na želanie Helsinskej nadácie pre ľudské práva napadol jeden advokát a odvolací súd mu dal za pravdu. Majiteľka diskotéky sa Glowackému musí ospravedlniť v miestnej tlači a na internetovej stránke svojho podniku. Okrem peňazí, ktoré má zaplatiť v prospech rómskeho združenia, musí uhradiť aj súdne výdavky. "Som šťastný, ten rozsudok môže dodať odvahy ľuďom, ktorí bojujú za svoje práva, "povedal v prvej reakcii Głowacki. V Poľsku, ktoré má 38 miliónov obyvateľov, žije asi 20.000 až 30.000 Rómov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.