Maďarsko: Matka zavraždeného Róma na súde vypovedala, že videla vraha

ilustračné foto TASR

Budapešť 23. septembra 2011 (TASR) - Matka Róma, ktorého s jeho synom zavraždili 23. februára 2009 v maďarskom Tatárszentgyörgyi, cez okno videla ozbrojeného útočníka. Vyplýva to z dnešnej svedeckej výpovede ženy na Súde Peštianskej župy v Budapešti, ktorá zaznela v rámci pokračovania procesu so štvoricou obvinených zo série vrážd šiestich Rómov.
Vrah podľa svedkyne stál na rohu domu, ktorý bol v plameňoch po vhodení zápalných fliaš a na ľavom pleci mal predmet, o ktorom sa domnieva, že bola to zbraň. Keď vybehla z domu, muž v čiernom oblečení zmizol. Na dvore našla mŕtve telá syna a päťročného vnuka, uviedla agentúra MTI.

Pri konfrontácii svedkyňa označila Istvána K., ktorý podľa obžaloby štyrikrát cielene vystrelil na Róma a jeho dve deti, za muža, ktorého pri vražednom útoku videla. Na posledný dom na rómskej ulici obce zaútočili páchatelia zápalnými fľašami nadránom 23. februára 2009. Muža zachraňujúceho deti z plameňov a päťročného chlapčeka zastrelili pred domom. Išlo o siedmy zo série útokov, ktoré si vyžiadali celkom šesť obetí.

Podľa obžaloby jeden z obvinených István K. vystrelil cielene štyrikrát na 27-ročného muža a jeho dve deti. Otec a syn okamžite zomreli a šesťročná dcéra utrpela ťažké zranenia. Dve zápalné fľaše vhodil cez povalové dvere a cez okno obývačky Zsolt P. a oboch útočníkov kryl spoza neďalekého stromu Árpád K. s guľovou zbraňou.

Vyšetrovacie orgány najskôr tvrdili, že smrť dvoch ľudí spôsobila otrava dymom. O poraneniach na telách obetí povedali, že boli spôsobené klincami zo spadnutých trámov. Nové vyšetrovanie začala polícia až potom, čo protestovali predstavitelia Rómov.

Pri útokoch v Kisléte a v Tiszalöku zomrel jeden človek, útok v Nagycsécsi si vyžiadal dve obete a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn. Páchatelia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí. Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov, ktoré vykonali v rokoch 2008-2009, sa začal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení 25. marca. Rozsudok sa očakáva až začiatkom budúceho roka.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.