28.04.2021 SPRÁVY

Európsku cenu ľudských práv Sintov a Rómov udelili Angele Merkelovej. Laudátorom bol Andrej Kiska.

Reprofoto Gipsy Television

Európsku cenu za ľudské práva Sintov a Rómov 2021 dnes udelili nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. 

Laudátorom, čiže rečníkom, ktorý ocenil Merkelovej zásluhy v slávnostnom príhovore, bol bývalý prezident SR Andrej Kiska. On sám ocenenie získal pred dvoma rokmi. 

"Dnes bolo pre mňa veľkou cťou predniesť príhovor pri príležitosti odovzdania Európskej ceny ľudských práv Sintov a Rómov pani kancelárke Merkelovej za jej angažovanosť v boji proti prejavom rasizmu a diskriminácie a proti vyčleňovaniu Rómov zo spoločnosti," uviedol Andrej Kiska.

Bývalý prezident nevycestoval do Nemecka. Príhovor predniesol prostredníctvom online spojenia. "Aby Rómovia a všetky marginalizované skupiny mali rovnaké príležitosti, pre tieto ambiciózne ciele sú potrební výnimoční lídri, ako je pani kancelárka Merkelová. Líder, ktorí dokáže prijímať racionálne rozhodnutia, ale zároveň je empatickým partnerom pre témy života a politiky. Žiaľ, Covid nám neumožnil byť spolu v Berlíne, a tak aspoň na diaľku z Popradu som jej vyjadril poďakovanie za všetko, čo urobila nielen pre Rómov a Sintov, ale aj pre všetky národy a ľudí, ktorí sú dnes utláčaní, pre Nemcov na východe aj na západe, pre Európsku demokraciu a pre lepší svet," dodal A. Kiska.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.