15.12.2020 SPRÁVY

VIDEO: Rómovia zo Spišského Štvrtka sú nahnevaní na starostu. Dôvodom je neopravená cesta.

Foto: Gipsy Television

O zlom stave ciest v lokalitách, kde žijú Rómovia sme vás už informovali. Kontaktovali nás ale ľudia z rôznych kútov Slovenska. Problém majú rovnaký. Náš štáb nakrúcal v Spišskom Štvrtku.

Rómovia v Spišskom Štvrtku sa už viac ako tridsať rokov sťažujú na zlý stav tamojšej cesty. Nachádza sa na Vysokej ulici. Práve tam žije väčšina Rómov. "Naša ulica je vo veľmi dezolátnom stave a odkedy si pamätám, jej stav sa nezmenil,“ hovorí rozhorčená obyvateľka obce Klára Mirgová. 

Ďalšia nahnevaná obyvateľka, Monika Mirgová, zase tvrdí, že už niekoľkokrát požiadali o pomoc starostu. "A ten nám hovorí, že na to nie sú finančné zdroje, ale ja si myslím, že každý problém je riešiteľný.“ 

Starosta sľúbil, že cestu opravia

Obec chce opraviť cesty vďaka eurofondom. Či jej žiadosť bola úspešná, starosta ešte nevie. „Obec už v roku 2018 spracovala projekt na rekonštrukciu miestnej komunikácie na Vysokej ulici. Celé hodnotiace kolo malo byť ukončené do 30. júna 2020, ako nám bolo avizované, ale zatiaľ nevieme. Pravdepodobne je to súvislosť s COVID-19, ktorý dnes v krajine zaťažuje tieto vyhodnocovacie etapy," povedal pre Gipsy Television Ján Greš.

Ľudia sú ale zúfalí. Zlý stav cesty údajne spôsobuje škody na ich vozidlách, ale taktiež má znepríjemňovať život tamojších obyvateľov. „Máme tu nevidiaceho človeka, ktorý sa nemôže pohybovať s vodiacou palicou lebo jednoducho potrebuje doprovod,“ tvrdí Monika Mirgová. Jej menovkyňa, Klára Mirgová zase dodáva, že v lete alebo na jeseň majú na ceste blato. „Máme tú veľké, hlboké mláky, jamy. V zime, keď blato zamrzne so snehom, máme tú klzisko.“

Starosta avizuje, že ak eurofondy nezíska, opravu ciest obec zafinancuje z vlastných peňazí. "V roku 2021 má nastať celá realizácia, teda pevne verím, že nastane. Či už to bude z nenávratného finančného prostriedku alebo z vlastných prostriedkov," povedal starosta Spišského Štvrtka Ján Greš. Obyvatelia ale starostovi neveria. "Čo sa týka budúceho roka, niekoľkokrát nám povedal, že tento rok sa cesta opraví a stále nič. Je to už tridsať rokov a my sa bojíme, máme už aj deti, že sa toho nedožijeme,“ dodala Monika Mirgová.

Rómovia zároveň upozorňujú, že tam, kde žijú Nerómovia sú cesty a chodníky opravené. My sa preto do obce na budúci rok vrátime. Skontrolujeme, či starosta dodržal svoj sľub.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.