RICHARD RIKKON: Neľutujem, že som nemal klasické detstvo!

Hre na klavír sa venuje od svojich štyroch rokov. Už ako päťročný získal cenu v národnej súťaži. Ako šesťročný sa stal víťazom Bartókovej ceny v Maďarsku, kde získal aj všetky zvláštne ocenenia. V tom istom roku o ňom nakrútila vtedajšia Československá televízia dokument.

Ako osemročný sa stal mimoriadnym žiakom Žilinského konzervatória pod vedením prof. Antona Kállayiho. V medzinárodnej súťaži klaviristov Virtuosi per musica di piano forte získal druhé miesto. Ako jedenásťročný vystupoval na Lisztovej Academii v Budapešti. Počas štúdií na konzervatóriu sa zúčastnil majstrovských kurzov Lazara Bermana a Eugena Indjica. V záverečnom recitáli na konzervatóriu interpretoval s veľkým ohlasom Lisztov koncert č. 1 Es dur spolu so symfonickým orchestrom Musica Yuventa.

Pravidelne hrával s viacerými renomovanými telesami: Orchester De Radio et Television Paris, Concerge bouw - Orchester Amsterdam a Symphonie Orchester Zurich. V roku 2001 absolvoval celosvetové turné s vlastným recitálovým koncertom (Afrika, India, Saudská Arábia, Grécko, Kanada, Spojené štáty atď.). Richard Rikkon koncertne sprevádzal mnohých operných spevákov z Kanady a Ameriky. Spolupracoval aj so sólistami Moskovskej filharmónie.

Richard Rikkon je všestranný hudobník. Venuje sa taktiež kompozícii a aranžovaniu diel iných autorov, ako aj komornej hre. Priebežne študuje diela Vladimíra Horowitza, Georgsa Cziffru a iných velikánov klavírneho neba. Okrem virtuózneho klavírneho interpretovania skladieb v presnom pôvodnom notovom zázname sa venuje aj prearanžovávaniu majstrovských diel a ich netradičnému stvárneniu - transkripcii skladieb.  Príklad vlastnej transkripcie skladieb Richardom Rikkonom môžete vidieť na jeho CD v skladbách ako Memory, My way, Yesterday, Over the rainbow, Poem, Liszt-Petrarcov sonet, Caruso. Transkripciu skladby Let čmeliaka, ktorú prepísal ešte v minulom storočí Georges Cziffra ako najvirtuóznejšie prevedenie pre klavír, Richard Rikkon odohral a nahral na jednom zo svojich CD.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.