RICHARD RIKKON: Neľutujem, že som nemal klasické detstvo!

Hre na klavír sa venuje od svojich štyroch rokov. Už ako päťročný získal cenu v národnej súťaži. Ako šesťročný sa stal víťazom Bartókovej ceny v Maďarsku, kde získal aj všetky zvláštne ocenenia. V tom istom roku o ňom nakrútila vtedajšia Československá televízia dokument.

Ako osemročný sa stal mimoriadnym žiakom Žilinského konzervatória pod vedením prof. Antona Kállayiho. V medzinárodnej súťaži klaviristov Virtuosi per musica di piano forte získal druhé miesto. Ako jedenásťročný vystupoval na Lisztovej Academii v Budapešti. Počas štúdií na konzervatóriu sa zúčastnil majstrovských kurzov Lazara Bermana a Eugena Indjica. V záverečnom recitáli na konzervatóriu interpretoval s veľkým ohlasom Lisztov koncert č. 1 Es dur spolu so symfonickým orchestrom Musica Yuventa.

Pravidelne hrával s viacerými renomovanými telesami: Orchester De Radio et Television Paris, Concerge bouw - Orchester Amsterdam a Symphonie Orchester Zurich. V roku 2001 absolvoval celosvetové turné s vlastným recitálovým koncertom (Afrika, India, Saudská Arábia, Grécko, Kanada, Spojené štáty atď.). Richard Rikkon koncertne sprevádzal mnohých operných spevákov z Kanady a Ameriky. Spolupracoval aj so sólistami Moskovskej filharmónie.

Richard Rikkon je všestranný hudobník. Venuje sa taktiež kompozícii a aranžovaniu diel iných autorov, ako aj komornej hre. Priebežne študuje diela Vladimíra Horowitza, Georgsa Cziffru a iných velikánov klavírneho neba. Okrem virtuózneho klavírneho interpretovania skladieb v presnom pôvodnom notovom zázname sa venuje aj prearanžovávaniu majstrovských diel a ich netradičnému stvárneniu - transkripcii skladieb.  Príklad vlastnej transkripcie skladieb Richardom Rikkonom môžete vidieť na jeho CD v skladbách ako Memory, My way, Yesterday, Over the rainbow, Poem, Liszt-Petrarcov sonet, Caruso. Transkripciu skladby Let čmeliaka, ktorú prepísal ešte v minulom storočí Georges Cziffra ako najvirtuóznejšie prevedenie pre klavír, Richard Rikkon odohral a nahral na jednom zo svojich CD.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.