USA: Vyjde Dobrodružstvo Huckleberryho Finna bez slova neger

foto wikipedia.org

V USA New York 11. januára 2011 (Gipsy Television/Pavlína Janová) - V Spojených štátoch vo februári vyjde upravené vydanie známej knižky Exkurzie Huckleberryho Finna od Marka Twaina, z ktorého zmizne slovo "neger". Nahradí ho slovo "otrok".

Zmena by mala knihu vrátiť na zoznamy povinné čítania v školách, kde sa teraz kvôli rasistickému výrazu nečíta. Podľa niektorých ľudí ale ide o neprijateľnú cenzúru, uviedol dnes denník The New York Times. Kniha z roku 1884 líči cestu chlapca Huckleberryho Finna s uprchlým otrokom Jimom na plti po rieke Mississippi zhruba v polovici 19. storočia. S nápadom upraviť ju oslovil Alabamskej nakladateľstvo NewSouth Books profesor literatúry Alan Gribben. Pri výučbe sa s ním totiž sám potýkal. O Markovi Twain vraj učí študentov už desiatky rokov, pri čítaní rasistického výrazu, ktorý sa v knihe objavuje 219krát, ale vždy váhal.

 

"Hneď potom, čo som absolvoval vysokú školu v Berkeley, som to slovo nechcel vyslovovať, keď som vyučoval Huckleberryho Finna alebo Toma Sawyera. A myslím, že nie som sám, "povedal. Gribben preto chcel vytvoriť také vydanie knihy, ktoré by podobné problémy nepôsobilo. Obáva sa totiž, že kniha sa kvôli slovu neger v školách nečíta tak často, ako by mala. "V žiadnom prípade sa pritom nesnažím Marka Twaina dezinfikovať. Ostrá sociálna kritika v ňom zostáva. Humor je nedotknutý. Iba ma napadlo, že by bolo dobré prestať sa zaoberať týmto slovom a nechať prehovoriť príbeh, " uviedol. Niektorí čitatelia ale jeho pocity nezdieľajú. Nakladateľstvo zaplavili ich e-maily a telefonáty ľudí, ktorí zámer kritizujú a označujú ho za cenzúru. Iným vadí samotný fakt, že nakladateľ upravuje pôvodné znenie knihy. Patrí medzi ne aj Elizabeth Absherová, ktorá učí angličtinu na jednej strednej škole v Arizone. "Myslím si, že do autorovho jazyka by sa nemalo zasahovať. Ak je príliš urážlivý, nepatria do školy. Ak ale vyjadruje, ako ľudia vnímali rasu či otroctva v kontexte ich doby, potom je to niečo, o čom by som pri výučbe hovorila, "podotkla. Upravené vydanie Dobrodružstvo Huckleberryho Finna vo februári vyjde v náklade 7500 výtlačkov. Podľa nakladateľstva NewSouth Books o ne už prejavili záujem kníhkupci aj niektoré školy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.