EUROKOMISAR THOMAS HAMMARBERG: Česko realizuj politiku integrácie

foto internet

Štrasburg/ Bratislava 4. marca 2011 (Gipsy Television/ Katarína Mrňová) - Komisár pre ľudské práva Rady Európy Thomas Hammarberg kritizoval protirómske postoje v českej spoločnosti a vyzval Prahu, aby zintenzívnila svoje snahy o integráciu Rómov. Uviedol to vo správe, ktorá bola zverejnil Štrasburg.

Česká vládna splnomocnenkyňa pre ľudské práva Monika Šimunková médiám uviedla, že Hammarbergovu kritiku zatiaľ presne nepozná, nemôže na ňu teda podrobne reagovať. Uviedla, že Česko sa snaží podnikať kroky na zlepšenie situácie Rómov. "Hlavnými prekážkami integrácie Rómov v Českej republike sú protirómske postoje hlboko zakorenené v spoločnosti, zločiny motivované návisťou a pretrvávajúce segregácie v školstve a bývania. Úrady by mali zintenzívniť svoje úsilie a vyriešiť tento problém a realizovať politiku integrácie, "uviedol Hammarberg.

 

Správu zostavil po minuloročnej návšteve Česka, počas ktorej sa stretol s ministrami vnútra a zahraničia Radkom Johnom a Karlom Schwarzenbergom. Podľa Šimunkovej sa Česko o riešenie problému snaží. "Podnikáme veľa krokov. Sekcia ľudských práv (úradu vlády) považuje problematiku rómskej menšiny za jednu zo svojich priorít, " dodáva vládna splnomocnenkyňa.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.