11.09.2019 SPRÁVY

VIDEO: Na východnom Slovensku sa deti s rodičmi učia záhradníčeniu.

Foto: OZ Svatobor

Práca s rómskou komunitou prináša dlhodobé výsledky. Príkladom je projekt Rómsky záhradník v preklade Romano barardo, ktorý v Prešovskom kraji realizuje organizácia Svatobor. 

Občianske združenie Svatobor v rámci projektu Rómsky záhradník ponúka Rómom možnosť pracovať s krajinou a pôdou. Poznatky z pestovania a starostlivosti vedia následne využiť aj vo svojich obydliach a stať sa tak sebestačnými.

Projekt sa realizuje v 2 ekocentrách Prešovského kraja - Grodzin a Malinka v okrese Vranov nad Topľou, a na pozemkoch v ďalších 3 lokalitách. V obci Prosačov, Rudlov a v meste Hanušovce nad Topľou. 



„Do projektu sú zapojené vybrané rodiny Rómov,  27 detí a 17 dospelých, ktoré charakterizuje spoločná účasť na aktivitách detí predškolského veku a ich dospelých rodinných príslušníkov, ktorí sú pre ne vzormi. Deti sa učia cez napodobňovanie svojich blízkych praktickým zručnostiam, rozvíja sa ich jemná a hrubá motorika, schopnosť tímovej práce, citlivejší a ohľaduplnejší spôsob správania sa k okolitému svetu,”
vysvetlil Štefan Straka, zakladateľ OZ Svatobor.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.