ENAR: Európski politici sú ľahostajní voči extrémnej pravici

foto ENAR

Brusel 25. júla 2011 (TASR) - Mimovládna organizácia Európska sieť proti rasizmu (ENAR) vyzvala dnes politických lídrov európskych štátov, aby sa "prebudili" a prijali potrebné opatrenia na vzrastajúce prejavy násilia zo strany predstaviteľov extrémnych pravicových hnutí. Výzva ENAR-u prichádza po tragických piatkových útokoch na civilné obyvateľstvo v Nórsku.

Mimovládna organizácia Európska sieť proti rasizmu dnes odsúdila bombový útok a masové vraždenie nevinných civilistov a pozostalým zaslala prejavy úprimnej sústrasti a morálnej podpory vo chvíľach, ktoré sú plné bolesti, strachu, straty a nepochopenia. 

Podľa vyhlásenia ENAR-u je už jasné, že hlavný vinník týchto hrozných udalostí bol ovplyvnený ideólogiou extrémnej pravice a napojený na štruktúry tohto hnutia. Aj preto toto mimovládne hnutie vyzýva politických lídrov európskych krajín, aby už prestali tolerovať rastúce prejavy násilia tohto druhu a konečne zakročili proti vinníkom.

"Veľká väčšina európskej väčšinovej populácie zostáva akoby necitlivá na početné obete, ktoré si vyžiadali akcie hnutí extrémnej pravice. Tieto obete pochádzajú najmä z menšinových komunít, ako sú židia, černosi, moslimovia, Rómovia, homosexuáli a lesbičky," uvádza sa vo vyhlásení ENAR-u.
Avšak podľa predstaviteľov tejto organizácie tragické udalosti v Osle a na ostrove Utöya dokazujú, že pravicovo-extrémistické ideológie sú škodlivé pre celú spoločnosť, a nie iba pre určité spoločenské menšiny: každý sa môže stať obeťou ultrapravicových fanatikov, ktorí sa snažia zabrániť rôznorodosti našej spoločnosti.

Organizácia ENAR vo svojom stanovisku poukazuje na skutočnosť, že je hanebné, keď si niektorí politickí lídri požičiavajú výrazy a slovník typické pre extrémnu pravicu len preto, aby získali viac voličov z tohto tábora. Takýto postoj podľa ENAR-u nielenže zľahčuje a banalizuje akcie extrémnej pravice, ktoré nabúravajú dedičstvo európskej demokracie, ale robí z politikov spoluvinníkov za šíriace sa pravicové násilie na našom kontinente.

"Namiesto aby politici novými myšlienkami a inovatívnymi víziami smelo čelili výzvam súčasnosti, ako sú napríklad starnutie obyvateľstva, migrácia, prerozdeľovanie moci a bohatstva, finančné krízy, nezamestnanosť či ubúdanie strednej triedy, mnohí z nich radšej siahnu po obľúbených témach extrémnej pravice, ktoré síce kladú dobré otázky, ale ponúkajú zlé odpovede," uvádza sa v stanovisku ENAR-u.

Predseda ENAR-u Dr. Chibo Onyeji poukázal na skutočnosť, že ignorácia extrémnych pravicových hnutí v Európe a zľahčovanie ich aktivít za posledných desať rokov prináša svoje otrávené ovocie. Podľa neho sa dnes každý z nás môže stať potenciálnym terčom pre fanatikov z radov extrémnej pravice, ktorí sa snažia narušiť súčasný poriadok, stabilitu, spolunažívanie a dôveru v spoločnosť, v ktorej žijeme.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.