ČESKO: Rómovia a problematika komerčného bývanie.

ilustračné foto TASR

Praha 18.augusta 2011 (Gipsy Television/ Jarmila Rúžičková) -Komunitné centrum Amaro Phurd je sociálna služba, ktore sa zameriava na poskytovanie podpory, pomoci a rady rodinám, ktore žiju vo vylúčených lokalitách . Smutným faktom zostava, že našimi klientmi sú prevažne rómske rodiny, uviedla Silvia Hendrychová.

 

Chceme spomenúť rodiny, ktoré si neželajú žiť v izolovanej lokalite, v preplnených bytoch, v súkromných ubytovniach, apod. Ide o rodiny, kde má minimálne jeden člen stálu prácu, a teda aj finančnú istotu. Tieto rodiny sa ekonomicky minimálne vyrovnajú priemernej českej rodine, ale zabezpečiť si zodpovedajúce bývanie mimo lokalitu je pre nich veľkým problémom a to aj keď sú schopní doložiť príjem. Celá problematika tkvie v tom, že obecných bytov je nedostatok, fond bytov sa privatizuje a teda zdražuje. Byty súkromných majiteľov, ponúkané najčastejšie cez realitnú kanceláriu, sú voľné do doby, než sa ukáže, že potenciálnymi klientmi sú Rómovia.

Bohužiaľ súkromník môže určiť, koho do bytu chce a koho nie, čo často dávajú dôrazne najavo už pri prvom telefonickom kontakte. Majitelia bytov, realitných kancelárií, realitní makléri si však neuvedomujú alarmujúca skutočnosť, že to oni odsudzujú niektoré rodiny k životu vo vylúčených lokalitách, v ktorých im nezostane nič iné, než sa s ňou zžiť, teda prijať jej hodnoty a jej stereotypy. 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.