26.10.2017 SPRÁVY

ČR: Vláda odkúpi areál bývalého koncentračného tábora za 450 miliónov korún.

foto Gipsy Television

Za odkúpenie areálu ošipárne pri obci Lety, na ktorého mieste stál v období druhej svetovej vojny koncentračný tábor pre Rómov, zaplatí vláda ČR 450 miliónov korún (17,6 milióna eur). Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz

V odkúpenom areáli by mal stáť pomník obetiam rómskeho holocaustu. Odkúpenie areálu kabinet premiéra Bohuslava Sobotku schválil už v auguste, avšak cenu odtajnil až teraz.

Zmluva o odkúpení areálu od súkromnej spoločnosti AGPI bude podľa českého ministra kultúry Daniela Hermana (KDU-ČSL) zverejnená v najbližšom čase. Po podpise zmluvy sa začne útlmová fáza, aby bolo 13 hál, v ktorých sa nachádza približne 13.000 ošípaných, prázdnych.

Zariadenie v Letoch bolo sprevádzkované v auguste 1940 ako takzvaný trestný pracovný tábor. Podobné zariadenie existovalo v Hodoníne pri Kunštáte.

V januári 1942 sa oba tábory zmenili na zberné, v auguste boli na oboch miestach zriadené koncentračné tábory. Odvtedy do mája 1943 prešlo táborom v Letoch 1308 Rómov, a to mužov, žien i detí, 327 z nich v ňom zahynulo a vyše 500 bolo prevezených do nacistického vyhladzovacieho tábora v Auschwitz-Birkenau v okupovanom Poľsku.

Z koncentračných táborov sa nevrátilo asi 600 rómskych väzňov. Podľa odhadov bolo nacistami zavraždených 90 percent českých Rómov.

Pozrite si reportáž, ktorú pred časom vyrobila Gipsy Television



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.