23.09.2020 Zaujímavosti

V Humennom sa uskutočnil Deň rómskej kultúry.

Ilustračné foto

Predstaviť kultúru rómskeho etnika ako súčasť bohatého kultúrneho dedičstva regiónu horného Zemplína bol jedným z cieľov multižánrového podujatia Stretnutie kultúr v múzeu - Deň rómskej kultúry.

Najautentickejší kontakt s rómskou kultúrou sprostredkovali remeselné dielne tradičného kováčstva, tokárstva a podkúvania koní. "Návštevníkom ponúkajú ukážky tradičných nástrojov a výrobkov a predovšetkým príležitosť aktívne sa zapojiť do priameho procesu tradičnej výroby," vysvetlila Fedičová. Historický a etnografický prierez 700-ročným vývojom rómskych dejín na území dnešného Slovenska mapovala panelová výstava Z dejín Rómov na Slovensku.

"Zachytáva prvé písomné záznamy o rómskych osadníkoch na našom území, tradičný spôsob obživy, jedinečnú kultúru a tradície, proces etablovania v spoločnosti, ale aj temné obdobie vojnových udalostí a diskriminácie," dodala Fedičová.

Súčasťou podujatia bol aj koncert humenského zoskupenia Kapela Jána Budiho s cimbalovým a husľovým sprievodom. Podujatie sa uskutočnilo 20. septembra v skanzene Vihorlatského múzea. Podujatie finančne podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.