USA, 22.12.2015 Zaujímavosti

Beyoncé a Jay Z vyhrali súd v spore s rómskou speváčkou.

Dôvodom súdneho sporu medzi prominentným párom a rómskou speváčkou Mitsou, bola pieseň Drunk in Love. Maďarská speváčka tvrdila, že slávny manželský pár ukradol časť jej spevu a použil ho vo svojom hite, ktorý na prelome rokov 2013 a 2014 valcoval hudobné hitparády.

Mitsu, vlastným menom Mónika Juhász Miczur, vydala tradičnú ľudovú pieseň “Bajba, Bajba Pélem” v roku 1995, ktorá bola na albume “Kaj Phirel o Del?”. Ten o dva roky vyšiel aj v Spojených štátoch amerických pod názvom “Gypsy Life on the Road”.

Mitsu požadovala z
a neoprávnené použitie jej vokálov od prominentného páru nešpecifikované finančné odškodnenie. Speváčka vyhlasovala, že ide o nehorázne použitie jej hlasu pre obchodné účely, že spôsobuje nenapraviteľné škody a emocionálne problémy.



Sudkyňa manhattanského Najvyššieho súdu, Cynthia Kernová však žalobu rómskej speváčky neakceptovala s tým, že Beyoncé a jej manžela žaluje v rámci zákona o občianských právach. Portál pagesix.com uvádza, že podľa sudkyne spomínaný zákon chráni meno, portrét, obrázok alebo hlas používaný pre reklamné alebo obchodné účely bez písomného súhlasu.

Webový portál tiež uvádza, že sudkyňa Kernová napísala, že súd opakovane rozhodol, že zákon o občianskych právach sa nevzťahuje na diela literárneho a umeleckého vyjadrenia.

"Je nepochybné, že pieseň "Drunk in Love" a video sú diela umeleckého vyjadrenia a v súlade s dobre zavedeným právom, preto sú oslobodené od zákona o občianskych právach," povedala Kernová.

Sudkyňa tiež neakceptovala argument maďarskej speváčky, že zákon o občianskych právach platí pre danú pieseň a video, pretože boli použité v reklamách televízie HBO a v sérii propagácie speváčkinho turné.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.