USA: Múzeum holokaustu kritizuje Rumunsko za antisemitskú mincu

Bukurešť 20. augusta 2010 (TASR) - Americké Múzeum holokaustu kritizovalo rumunskú centrálnu banku za odmietavý postoj ku stiahnutiu z obehu mince s vyobrazením bývalého premiéra Mirona Cristeu, ktorý pred druhou svetovou vojnou zbavil židov občianstva.


Múzeum so sídlom vo Washingtone označilo rozhodnutie rumunskej emisnej banky za "necitlivé" k pamiatke stoviek tisíc obetí nacistického holokaustu. Podľa amerického múzea znamenala vláda premiéra Cristeu v rokoch 1938-39 "začiatok systematickej kampane antisemitizmu, v ktorej pokračovali nasledujúce rumunské vlády, čo vyústilo do zničenia židovskej komunity v Rumunsku počas obdobia holokaustu".


Ako premiér bol Cristea zodpovedný za zmenu zákona o rumunskom občianstve, ktorá znamenala stratu občianstva pre 225.000 židov, čo bolo približne 37 percent vtedajšej židovskej populácie v tejto balkánskej krajine. Počas rumunského pronacistického režimu diktátora Iona Antenesca prišlo o život približne 280.000 židov a 11.000 Rómov. Komunistická vláda za zločiny popravila Antenesca v roku 1946. V Rumunsku sa dnes k židom hlási len niečo vyše 6000 ľudí. Banka vo svojom stanovisku zdôraznila, že minca nenesie v sebe antisemitský obsah. Minca zapadá do série pripomínajúcej piatich patriarchov rumunskej pravoslávnej cirkvi, ktorú Cristea duchovne viedol v rokoch 1925-39.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.