30.11.2023 Zaujímavosti

Andrej Kiska nám ukázal modely, ktoré navrhli aj rómski dizajnéri a ušili rómske krajčírky.

Foto: ROMADE/ FB

Bývalý prezident SR Andrej Kiska vytvoril filantropický projekt, ktorý ponúka pohľad na fascinujúcu kolekciu odevov, ale umožňuje aj pomôcť zmeniť osud ľudí, ktorí žijú v osadách.

"Projekt ROMADE je sociálna módna značka. Predstavuje módne výrobky, ktoré vychádzajú z rómskej kultúry. Navrhli ich špičkoví módni návrhári a šijú to pre nás všetkých mladé Rómky v Košiciach," povedal pre Gipsy Television bývalý prezident SR.

Pointov projektu je vytvoriť pracovné miesta pre Rómov na základe predaja produktov. "Tá túžba pomôcť, pomôcť aj Rómom, Rómkam, ktoré chcú pracovať, ale nemajú šancu len a len preto, že sú Rómovia, tak to bol ten dôvod, prečo som tento projekt spustil," vysvetlil Andrej Kiska. 

ROMADE spolupracuje s desiatimi dizajnérmi. Dvaja z nich majú rómsky pôvod. Ide o Moniku Vontszemuovú a Markusa Darsena. Návrhári sa pri tvorbe inšpirovali tradičným rómskym oblečením. "Z Múzea rómskej kultúry v Brne sme kúpili vyše tisíc fotografií krásnych rómskych šiat," povedal v rozhovore pre Gipsy Television A. Kiska. 

ROMADE má v súčasnosti 160 modelov. Na ich ušití pracovalo päť rómskych žien. Kiska má v pláne dať prácu viac krajčírkam. Záležať to bude od úspešnosti módnej sociálnej značky.  



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.