ŽDAŇA: V obci vzdelávajú rómske deti v ich tradičných remeslách

ilustračné foto TASR

Ždaňa 9. novembra 2010 (TASR) - Vzdelávanie Rómov v ich tradičných remeslách, pestovanie pozitívneho vzťahu k svojim tradíciám a histórii, ako aj učenie hrou je hlavným cieľom projektu, ktorý od septembra tohto roku realizujú v Základnej škole v Ždani v okrese Košice - okolie.

"Vzdelávanie rómskych žiakov je špecifické a často problematické. Preto sme sa v našej škole rozhodli zapojiť do projektu v rámci Operačného programu Vzdelávanie, pre prioritnú os Podpora vzdelávania osôb s osobitými vzdelávacími potrebami. Projekt zároveň plní opatrenie na zvyšovanie vzdelanostnej úrovne príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít," uviedla pre TASR manažérka publicity projektu a zároveň zástupkyňa ZŠ v Ždani Milen Kilmerová. Dodala, že pre realizáciu spomenutých cieľov boli vytvorené krúžky. V krúžku Škola hrou sa žiaci prvého stupňa hravou formou doučujú v slovenskom jazyku, matematike, anglickom jazyku, učia sa základy v práci s počítačom. Škola hrou pre druhý stupeň znamená doučovanie v slovenskom jazyku, matematike, fyzike a zdokonaľovanie v práci s počítačmi. Vo výtvarnom krúžku sa zdokonaľuje ich jemná motorika, estetické cítenie, ale hlavne ide o vyhľadanie a podporu ich talentu. „V krúžku šikovná gazdinka Rómovia varia, pečú, šijú, pletú, háčkujú, aranžujú a učia sa hospodáriť s finančnými prostriedkami, prosto učia sa gazdovať. V krúžku rómskej kultúry sa venujú svojej histórii, tradičným remeslám - košikárstvu, kováčstvu, spevu, tancu a hre na tradičných rómskych hudobných nástrojoch. Sú pre nich pripravené exkurzie, návšteva divadla a kina," spresnila Kilmerová.


Na realizáciu pripravených aktivít dostala škola nenávratný finančný príspevok, ktorý použila na nákup učebných pomôcok a materiálov. "Vybavili sme tanečnú sálu zrkadlami a kvalitným CD prehrávačom, nakúpili hudobné nástroje, pre tanečníkov máme krásne hodnotné kroje. Aby bola škola ozaj hrou, žiaci využívajú pri výučbe interaktívne tabule, notebooky, nakúpili sme pre nich lego v hodnote 3400 eur a ďalšie spoločenské hry na rozvoj logiky, pamäte, ale aj pre zábavu. Šikovné gazdinky dostali nové zariadenie a vybavenie kuchyne, šijacie stroje aj suroviny na prípravu jedál," doplnila Kilmerová. Podotkla, že nie všetci Rómovia majú záujem o krúžkovú činnosť, ktorá je dobrovoľná. "Postupne nám pribúdajú žiaci v jednotlivých krúžkoch. Ich záujem vzbudzujú rovesníci, ktorí krúžky navštevujú a ukazujú svoje výrobky, predvádzajú sa v tom, čo vedia a s čím všetkým pracujú. Veríme, že naša snaha prinesie výsledky, ktoré sme si naplánovali. Projekt potrvá do 30. júna 2011," uzavrela Kilmerová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.