Bratislava, 11.03.2015 SPRÁVY

Z. KUMANOVÁ: Slovensku sa nedarí plniť ciele vo vzťahu k deťom

foto TASR/ sme.sk

Kumanová tvrdí, že vláda deklarovala, že chce dosťať 95 percent všetkých detí do materských škôl. Problém má podľa nej riešiť aj vládna stratégia pre integráciu Rómov. Výsledky však zatiaľ nie je vidieť.

V posledných dňoch sa na Slovensku diskutuje o tom, že by rómske deti od 3 rokov mali chodiť povinne do materskej školy. Mimovládky, ale navyše chcú, aby predškolská dochádzka bola pre tieto deti zadarmo.

"V Národnom programe reforiem, ale aj v Stratégii pre integráciu Rómov do roku 2020 sa vláda k podobným krokom zaviazala a zdá sa, že ani tie kroky, ktoré sú definované v stratégii ani tie kroky, ktoré sú v Národnom programe reforiem sa ešte nedarí napĺňať tak, aby sme mohli byť spokojní," povedala pre Gipsy Television Zuzana Kumanová z občianskeho združenia Romano kher - Rómsky dom.  


Podľa Kumanovej vláda deklarovala, že dostane do materských škôl až 95 percent všetkých detí, vrátane tých rómskych. "Ak tomu tak má byť musia sa posilniť kapacity a tiež sa musí riešiť otázka financovania," vysvetlila Kumanová.

Podľa odborníkov je zaškolenosť všetkých detí na 72 percentách. "Ak budeme hovoriť špeciálne o rómskych deťom, tak miera zaškolenosti je ďaleko nižšia. Napríklad v školskom roku 2008/2009 to bolo zhruba 18 percent z celkovej populácie. Takže disproporcie medzi rómskou a nerómskou populácie sú veľmi veľké," dodala Kumanová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.