05.04.2020 SPRÁVY

Vojenskí lekári budú v nedeľu testovať Rómov z týchto lokalít.

Foto: TASR

Obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít začal štát s pomocou vojenských lekárov v piatok testovať na nový koronavírus. Lekári v tom pokračujú aj v nedeľu.

Testovať Rómov, ktorí sa vrátili zo zahraničia budú v nedeľu 5. apríla v Žehre, v obci Bôrka, vo Vechci, Krížovej Novej Vsi, Batizovciach a v Dobšinej.

Vojenskí lekári budú testovať tých, ktorí sa vrátili zo zahraničia, ako aj tých, ktorí sa chcú dať otestovať dobrovoľne. Štát chce zistiť aktuálny stav a zamedziť šíreniu nového koronavírusu v lokalitách, kde žijú Rómovia.

"Tak, ako sa vracali mnohí ľudia do väčšinovej spoločnosti, ktorí pracovali v zahraničí, tak aj mnohí rómski obyvatelia pracovali v zahraničí a môžu so sebou priniesť vírus. Jeho šírenie v komunitách bude úplne odlišné ako vo väčšinovej spoločnosti. Kým vo väčšinovej spoločnosti nakazí jeden človek, ktorý je pozitívne testovaný, približne 1,6 človeka, v rómskych komunitách to šírenie bude oveľa rýchlejšie," uviedol expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák ešte v piatok počas prvého testovania v Jarovniciach.

Nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková bude v nedeľu prítomná počas testovania v Žehre, Krížovej Vsi a Dobšinej.   

Harmonogram testovania

08:00 hod. - 15:30 hod. Žehra

08:30 hod. - 09:30 hod. Bôrka

09:00 hod. - 11:00 hod. Vechec

10:00 hod. - 12:00 hod. Krížová Ves

13:00 hod. – 14:00 hod. Batizovce 

13:00 hod. – 15:00 hod. Dobšiná 

Prečo je potrebné testovať Rómov? Odpovedá P. Pollák.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.