09.12.2023 SPRÁVY

VIDEO: Rómovia zo Spišskej Novej Vsi čakajú na novú cestu už takmer 50 rokov.

Foto: Gipsy Television

Rómovia zo Spišskej novej Vsi sa sťažujú na zlú prístupovú cestu a na to, že nemajú vodovodné prípojky. Mesto to údajne riešiť chce, ale Rómovia tvrdia, že im to samospráva sľubuje už takmer polstoročie.

V Spišskej novej Vsi žije takmer 38-tisíc obyvateľov, z toho je do 10 percent Rómov. Tí žijú v štyroch lokalitách. Jednou z nich je osada Hájik, ktorá sa nachádza dva kilometre od mesta. „Ja tu už bývam 46 rokov a za ten čas sa naša cesta opravovala len raz, v roku 1989, keď sa dobre pamätám a odvtedy nič,“ povedala pre Gipsy Television tamojšia obyvateľka Jaroslava Kotlárová. 

Aj ďalší obyvateľ osady Hájik sa nám posťažoval: „V zime to tu nie je udržiavané, ani odhŕňače tu nechodia. Musíme si to robiť na vlastné náklady,“ tvrdí Rastislav Pecha.

Ľudia sa sťažujú aj na to, že pre zlú cestu chodia deti špinavé do školy. Do lokality nechcú jazdiť sanitky a ani taxikári. Dôvod? Aby nepoškodili motorové vozidlá. "Mám tiež auto. Jazdím po tej ceste, niekoľkokrát ňou prejdem a tlmiče to už pociťujú," dodal Pecha. 

Ľudia chcú v domoch vodovodné prípojky!

Rómovia chcú, aby ich problém v osade mesto vyriešilo. Narážajú ale na kameň úrazu. Obyvatelia nemajú vysporiadané pozemky. Kontaktovali sme preto primátora Spišskej novej Vsi. Z jeho kancelárie nám poslali písomné stanovisko. 

„Mesto už v danej veci začalo konať, pričom ide o časovo aj finančne veľmi náročnú záležitosť, nakoľko sa jedná o oblasť,  ktorá je ako pozemkovo tak aj vlastnícky veľmi rozdrobená. Predpokladané náklady na odkúpenie všetkých dotknutých pozemkov do vlastníctva mesta sú predbežné vyčíslené na sumu 300 000,00 €.“

Nespokojní ľudia si uvedomujú, že problém je aj na ich strane. Preto sa chcú podieľať na jeho riešení. „Všetci si chcú vyriešiť ten problém. Ja som predložila primátorovi tri alternatívy. Buď výmena pozemku za pozemok, lebo mesto má pozemky alebo mesto pozemky odkúpi a my by sme ich splácali alebo ich dať do dlhodobého prenájmu a my by sme ich pravidelne platili. Povedal, že sa do toho pustí a pozrie sa na to, ale dodnes nič,“ povedala pre Gipsy Television Jaroslava Kotlárová. 

Pozrite si reportáž z osady Hájik.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.