21.02.2020 SPRÁVY

V Dubnici nad Váhom spomínali na zavraždených Rómov zo zaisťovacieho tábora.

Foto: TASR

V Dubnici nad Váhom bol v rokoch 1944 a 1945 zriadený zaisťovací tábor pre Rómov.

"Zriadilo ho ministerstvo národnej obrany a vo svojej podstate išlo o koncentračný tábor, z ktorého sa predpokladali transporty do vyhladzovacích koncentračných táborov v zahraničí. V priebehu mesiaca v ňom bolo sústredených viac ako 700 rómskych mužov, žien a detí," uviedla Zuzana Kumanová z občianskeho združenia In Minorita.

Podmienky v tábore boli podľa Kumanovej veľmi zlé. Zima, hlad, zlé hygienické pomery a nedostatočná zdravotná starostlivosť spôsobili, že sa tam rozšíril týfus. "Tábor sa dostal do karantény a k deportáciám nedošlo. Napriek tomu viacero zaistencov v tábore zomrelo, 26 z nich bolo na sklonku vojny brutálne zavraždených. Dňa 23. februára 1945 pod zámienkou prepravy do nemocnice naložili chorých na nákladné auto a odviezli do areálu miestnej zbrojovky, kde ich postrieľali," doplnila. Od týchto udalostí ubehlo 75 rokov.

Pozrite si rozhovor s preživším Jozefom Tonkom, ktorý sme nakrútili pred tromi rokmi.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.