14.11.2023 SPRÁVY

Unikátna výstava Šarloty Bottovej oživuje príbehy rómskych spisovateľov.

Foto: EM Martin/ Reprofoto: Gipsy Television

V Etnografickom múzeu v Martine bol otvorený nový výstavný projekt, ktorý predstavuje diela Šarloty Bottovej, perspektívnej mladej umelkyne.

Táto výstava, pomenovaná "Medzi riadkami – Rómski spisovatelia v tvorbe Šarloty Bottovej," je venovaná portrétom rómskych spisovateľov, ktorých tvorba inšpirovala Bottovú. Otvorenie výstavy sa uskutočnilo v súvislosti so Svetovým dňom rómskeho jazyka, ktorý si pripomíname 5. novembra. 

Táto výstava je zvláštna svojím spojením literatúry a výtvarného umenia, pričom Bottovej prístup je osobitý a inovatívny. V rámci expozície sú predstavené portréty desiatich rómskych autorov, ktorí majú významný podiel na kultúre a histórii Rómov na Slovensku. Medzi zobrazenými osobnosťami sú Zdenka Mahajová, Jozef Ravasz, Zlatica Rusová, Tera Fabiánová, Vladimír Oláh, Elena Lacková, Dezider Banga, Ján Šándor, Ľudovít Didi a Eva Plešková.

Bottovej práca zahŕňa nielen portréty známych osobností, ale aj ľudí z jej okolia, ktorí ju nejakým spôsobom inšpirovali. V súčasnosti experimentuje s akrylovými farbami a väčšími formátmi a venuje sa vybraným aspektom rómskej kultúry.

Výstava "Medzi riadkami – Rómski spisovatelia v tvorbe Šarloty Bottovej" bude v Etnografickom múzeu v Martine prístupná do 26. novembra 2023.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.