TREBIŠOV: Mesto posiela integrovaných Rómov z centra mesta do osady

foto Gipsy Television/ rómska osada Trebišov

Trebišov, 5. február 2013 (Gipsy Television) - Trebišovskí Rómovia, ktorí žijú v centre mesta sa budú musieť presťahovať do tamojšej rómskej osady. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by nešlo o integrovaných Rómov. Väčšina nájomníkov však údajne platí nájomné a ďalšie služby, ktoré súvisia s prenájom bytových jednotiek.

Na Gipsy Television sa obrátil jeden z nájomníkov, Jaroslav Pulko. Obyvateľ bytovky, ktorú chce vedenie mesta zbúrať tvrdí, že pravidelne platí nájomné, elektrinu, vodu a ďalšie poplatky. Byt v ktorom žije s rodinou už aj zrekonštruoval za 7 tisíc eur. Jaroslav Pulko v bytovom dobe dokonca kúpil nehnuteľnosť už aj synovi. "Byt sme zrekonštruovali, vrazili sme do prerábky veľa peňazí a mesto nás teraz chce poslať do osady."



Rómska osada alebo doslova geto?
 
Rómska osada Trebišove je situovaná na konci mesta, v blízkosti bývalej pekárne. V osade žije asi 4500 ľudí. Osada má vlastnú základnú školu, ktorú navštevujú výlučne rómske deti. Na škole sa vyučuje v dvojzmennej prevádzke. Geto tvoria chatrče, rodinné domy, nízko štandardné domy a bytovky. Osada je známa nielen nelegálnou úžerov, ale aj prostitúciou, fetovaním. "Na území osady je vhodný pozemok, kde sa postavia bytové jednotky, v ktorých budú ubytovaní obyvatelia mestských bytov, ktorí si neplnia povinnosti a to ohľadom platenia nájmu a energií, a ktorí výraznou mierou prispeli k zničeniu /vybývaniu/ obytného domu," uviedol pre Gipsy Television Július Seelecký, prednosta MÚ Trebišov.

 

Aké sú plány mesta?

Gipsy Television požiadala o stanovisko aj vedenie mesta Trebišov. Doteraz sme však odpoveď na naše otázky nedostali. Podľa neoficiálnych informácií, trebišovská samospráva tvrdí, že bytovka má zlú statiku a preto ju chce zbúrať. Na pozemku má vyrásť parkovisko. "Mesto Trebišov disponuje so znaleckým posudkom od odborníka z oblasti posudzovania statiky budov, ktorý konštatuje, že obytný dom 1645 na ulici Zimnej v Trebišove je nevyhovujúci. Vzhľadom na to, že budova je obývaná, sme povinní riešiť nežiadúci stav spôsobom, ktorý bude eliminovať riziko ohrozenia životov obyvateľov obytného domu. Musím podotknúť, že v danej situácii sa nerozlišuje, či sa jedná o rómov, o integrovaných, o platičoch a podobne. V prípade narušenia statiky budovy a rizikách ohrozenia životov nie sú na mieste prívlastky. Vzhľadom na hore uvedené skutočnosti mesto hľadá možnosti ako vyriešiť situáciu optimálne. Určite bude prihliadať na to či sa jedná o platiaceho alebo neplatiaceho nájomcu. Hovoriť o využití pozemku je v súčasnosti predčasné," uviedol v písomnom stanovisku pre Gipsy Television Július Selecký, prednosta MÚ Trebišov.

 



Kam pôjdu Rómovia?

Mesto chce poslať Rómov do spomínanej osady. Postaviť im chce nízko štandardné byty pre sociálne odkázané a neprispôsobivé skupiny obyvateľstva. Lokalizácia týchto nehnuteľností v rámci osady má byť v samotnom centre osady, v blízkostí tzv. "zničených" bytoviek. Práve táto časť geta je v nočných hodinách centrom tých, ktorí sa oddávajú fetovaniu toluénu.

Konanie mesta nedáva zmysel!
(komentár redakcie)

Slovensko chce integrovať Rómov, chce aby boli plnohodnotnými obyvateľmi tohto štátu. Prezentuje to nielen vláda na medzinárodných fórach, ale napríklad aj splnomocnenec vlády SR pre rómse komunity. Vedenie mesta Trebišov však robí opak! Zo skúseností vieme, ako vplýva na ľudí to, ak sa ocitnú pod "zlej" spoločnosti (neplatičstvo, zlá hygiena, záškoláctvo). Pýtame sa preto, či Trebišov chce mať v meste ešte viac takýchto ľudí, alebo mu je prednejšie ďalšie parkovisko?


Keď mesto bude stavať nízko štandardné byty pre Rómov, tak väčšina peňazí bude zo štátej kasy. Trebišov dokonca bude chcieť finančné zdroje od Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na projektovú dokumentáciu. Podľa našich informácií však toto svoje konanie, čiže búranie bytovky, s úradom vôbec nekonzultovalo. "Neinformovali a ani neradili. Vzhľadom na dlhodobý nezáujem pri riešení problémov v rómskej osade/syfilis, povodne, požívanie návykových látok, úžera, prostitúcia, a iné, nepovažujeme za potrebné prijímať rady k našim plánovaným krokom ktorými ideme riešiť nepriaznivú situáciu," vysvetlil Júulius Selecký, prednosta MÚ Trebišov.

 


Aký je postoj vedenia mesta k Rómom?
(komentár redakcie)

Podľa nášho zdroja, súčasné vedenie mesta postavilo svoju predvolebú kampaň na protirómskej otázke. Všetko čo sa týka Rómov má v Trebišove červenú. Mesto údajne plánovalo zatarasiť aj hlavnú prístupovú cestu do osady. Chcelo tým údajne dosiahnúť to, aby Rómov nik nevidel. Ak by sa ľudia chceli dostať do geta, museli by ho takmer celé obísť, čo je časovo pri pešej chôdzi asi 10 až 15 minút.


Nezáujem mesta o Rómov napokon spôsobil to, že najväčší rómsky festival na Slovensku, ktorý sa v tomto meste usporadúval 5 rokov, sa presúva do Bratislavy. Podľa našich informácií mesto spôsobovalo organizátorom International Gypsy Fest-u problémy. Náš zdroj uvádza, že mesto vlani odmietlo povoliť zorganizovať v centre mesta koncert tradičnej rómskej hudby na verejnej komunikácii. Organizátori dostali súhlas od KR PZ v Košiciach. Mesto aj napriek tomu dalo usporiadateľom zamietavé stanovisko. Situáciu sa snažil vyriešiť bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák. Náš zdroj tvrdí, že splnomconenec dokonca osobne telefonoval s primátorom. No ani jemu sa nepodarilo zmeniť názor Mariána Kolesára (nezávislý).


V roku 2011 mesto Trebišov nepovolillo organizátorom International Gypsy Fest-u premietať na verejnom priestranstve Šulíkov film Cigán. Práve denník Pravda vo svojom vydaní avizoval, že po premietaní v Trebišove snímka poputuje na najväčší filmový festival do Spojených štátov. Film do Ameriky dorazil, do Trebišova však nie. Primátor dal totiž aj tejto aktivite organizátorov červenú. Premietanie filmu na verejnom priestranstve chcel povoliť, ale len na konci mesta a to na súkromnom a nie mestskom pozemku (pozn. redakcie: organizátori by zaň museli zaplatiť, tiež by museli zabezpečiť ele. energiu).


Podujatie, ktoré bolo späté s Trebišovom päť rokov patrí k najprestížnejším rómskym podujatiam na Slovensku. Festival sa v minulosti uskutočnil pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča, predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej, či ministra kultúry SR Mareka Maďariča. Podujatie nenavštevovali len ľudia z okolitých miest, ale aj zo zahraničia. O international Gypsy Fest-e pravidelne informovali najväčšie slovenské médiá, ako STV, či rádio Expres. Festival sa dostal aj do vysielania prestížnej americkej spravodajskej televízie CNN.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.