SYNDRÓM RÓM: Odštarovala celoslovenská kampaň

ilustračné foto Gipsy Television

Bratislava 17. apríla 2012 (Gipsy Television/ Daniela STRELKOVÁ) Občianske združenie Ľudia proti rasizmu dnes na tlačovej konferencii predstavilo celoslovenskú mediálnu kampaň s názvom "Syndróm Róm", v ktorej sa verejnosti prvýkrát prihovárajú aj samotní Rómovia, vrátane riaditeľa Gipsy Television, Jozefa Zemana.

Jednostranné zobrazovanie Rómov ako homogénnej problematickej skupiny je jednou z príčin, prečo sa vnímanie Rómov zo strany širokej verejnosti obmedzuje len na početne menšiu skupinu sociálne vylúčených Rómov. V duchu tejto zužujúcej optiky je dnes rómska menšina ako celok paušálne spájaná s chudobou, kriminalitou, problematickým správaním či s nanajvýš hudobným umením. Mienka o rómskom etniku ako celku tak ostáva zdevalvovaná na úroveň nepravdivého mýtu o "neprispôsobivej väčšine a pár svetlých výnimkách".

 

K takémuto vnímaniu Rómov zo strany širokého spektra spoločnosti prispieva aj nedostatočné zviditeľňovanie integrovanej časti rómskeho etnika, ktorá sa v celospoločenskom vnímaní Rómov stala prehliadanou. Práve to
podnietilo vznik kampane, v ktorej samotní Rómovia ponúkajú svedectvo o tom, že pracujúci Rómovia nie sú v skutočnosti žiadnu svetlou výnimkou.


"V kampani vystupujú úplne bežní Rómovia, ktorí nabrali odvahu prezentovať verejne svoj životný príbeh - bez príkras a bez nároku na akúkoľvek reciprocitu či odmenu. Prihovárajú sa verejnosti v mene desiatok tisíc integrovaných Rómov, s úmyslom demonštrovať sociálnu a profesijnú pestrosť v rámci rómskej menšiny," opisuje kampaň pre Gipsy Television Irena Bihariová. "V žiadnom prípade nejde o "pár samojediných Rómov", naopak, sú len symbolickou vzorkou z obrovskej masy integrovaných Rómov, ktorá ilustruje pôsobenie Rómov v rôznych profesiách a zároveň dokazuje, že Rómovia fungujú všade tam, kde ich možno na prvý pohľad prehliadame," dodala Bihariová.

 

Ambíciou kampane nie je hľadať vinníkov na žiadnej strane. "Naopak, samotné príbehy účastníkov kampane dokazujú, že bezkonfliktné spolužitie Rómov a majority je možné : ak Rómovia cítia blízkosť a podporu svojho okolia, vrátane majority, ak nemusia vyrastať na sociálnej periférii, dokážu byť rovnako plnohodnotní členovia spoločnosti, ako ktokoľvek iný," zdôraznila Bihariová.

 

TU NÁJDEŠ TV SPOT

 


Kampaň realizuje občianske združenie Ľudia proti rasizmu s podporou Úradu vlády SR. Autorom kreatívneho konceptu a partnerom realizácie je reklamná agentúra CREO YOUNG & RUBICAM. Kampaň prebieha formou veľkoplošnej billboardovej reklamy v 14-tich mestách, indoorovou reklamou v prostriedkoch MHD, vysielaním televízneho spotu v TV Markíza a prostredníctvom webstránky www.syndromrom.sk. Práve na nej sa môže
verejnosť bližšie zoznámiť s rómskou učiteľkou, redaktorom, vojenským dôstojníkom, bankovou úradníčkou, vychovávateľom a ďalšími Rómami a Rómkami ponúkajúcimi svoj osobný príbeh.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.