Š. KUŽMA: Najdôležitejšie je, aby ľudia z rómskych osád pracovali

ilustračné foto

Prešov 21. januára 2011 (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Štefan Kužma (SDKÚ-DS) je presvedčený, že doterajší spôsob riešenia problémov, ktoré súvisia so životom v rómskych osadách, predovšetkým na východnom Slovensku, nevedie k ničomu. Na stretnutí s novinármi v Prešove dnes informoval, že v spolupráci s kolegami pripravuje niekoľko návrhov legislatívnych zmien, ktoré predložia na rokovanie parlamentu.

"Ukazuje sa, že tento systém nejakých vylepšení, dávania obrovských peňazí do rôznych projektov, ktoré sa snažia niečo zlepšiť, absolútne zlyhal," povedal Kužma. Konštatoval, že rómske osady sa rozrastajú, je v nich takmer 100-percentná nezamestnanosť a sú tu výrazné problémy v oblasti spolunažívania, ktoré spôsobuje hlavne kriminalita.

Za najdôležitejšie považuje, aby ľudia z osád pracovali a následne im môže štát pomôcť s bývaním a podporiť ďalšie rozvojové programy. Z tohto dôvodu na februárovej schôdzi parlamentu plánuje predložiť návrh zákona o službách zamestnanosti, v ktorom by sa rozšírili možnosti výkonu aktivačných prác aj na samosprávne kraje a štát. Takto by sa, podľa neho, dalo urobiť množstvo práce, napríklad pri zbieraní odpadu a čistení okolia komunikácií a vodných tokov.

"Nevidím dôvod, aby ľudia, ktorí nerobia a sú na sociálnych dávkach, nemohli takéto práce vykonávať. Pomohlo by to ekológii a aj oni by pracovali. Ak chceme v budúcnosti podstatne selektovať tých, ktorí pracovať chcú, od tých, čo vôbec záujem nemajú, tak musíme byť schopní každému ponúknuť aspoň takúto prácu," tvrdí poslanec.

Za druhý zásadný problémom poslanec označil spolunažívanie ľudí žijúcich v okolí rómskych osád, kde sa rozmáha kriminalita. Súčasná legislatíva podľa neho neumožňuje dostatočne tieto skutky
sankcionovať. Dodal, že pracujú na takej zmene zákonov, ktoré dokážu potrestať každý priestupok a zabezpečiť, aby škoda, ktorú páchatelia spôsobia, bola od nich vymožiteľná.

"Jedným z riešení je možnosť v takomto prípade siahnuť aj na dávky v hmotnej núdzi, aby sa mohli škody alebo pokuty platiť aj z týchto peňazí, zatiaľ to nie je možné. Druhé riešenie je, aby ten, kto nie je schopný zaplatiť pokutu, si to musel odpracovať," povedal poslanec. Dodal, že o druhej spomínanej možnosti diskutujú s predstaviteľmi Ministerstva vnútra SR.

Takýto spôsob sankcií je zavedený aj v iných štátoch a podľa poslanca by mohol byť účinný nielen na ľudí v hmotnej núdzi, ale aj pre tých majetnejších, ktorí napríklad za rýchlu jazdu autom nemajú problém zaplatiť pokutu niekoľko sto eur a ďalej prešujú predpisy.
Ako ďalší krok na zlepšenie prevencie kriminality uviedol možnosť vytvárania spoločných obecných polícií pre viacero susediacich dedín, čím by vznikla možnosť združenia financií a odstránil by sa problém s kompetenciou policajtov zasahovať napríklad v hraničných lokalitách.

 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.