Česko/ Brno, 14.12.2014 SPRÁVY

Rómovia z Brna sú bezradní! Nechcú im prenajímať byty.

foto Gipsy Television

Súkromné ubytovne s predraženým nájomným sú poslednou nádejou pre Rómov z Brna. V jednej izbe žije aj šesť ľudí. Rodiny majú na chodbe spoločné toalety a kuchynské priestory, ktoré celkovo využíva aj 50 ľudí. Prečo je tomu tak? 

Dostať byť do pre nájmu je pre Rómov z Brna priam nemožné. Prenajímatelia nehnuteľností totiž zadávajú realitným kanceláriám ako jedno z kritérií, že nechcú, aby novými podnájomníkmi boli Rómovia. S týmto problémom sa stretla Helena Filová. Keď zatelefonovala prenajímateľom, hneď sa jej opýtali, či je Rómka. Hovor vraj ihneď ukončili.  

"Som Rómka, nedajú mi príležitosť ani na stretnutie a pozrieť sa na byt. Tá osoba nevidí čo som za Rómku, že som pracujúca, manžel tiež pracuje," povedala Helena Filová pre Gipsy Television.

Podľa právnika, ktorého sme oslovili, je takéto konanie realitných kancelárií či súkromných vlastníkov v rozpore so zákonom. "Je to rozhodne v rozpore s antidiskriminačným zákonom, ktorý stanovuje, že ak sú osoby na základe svojho etnického pôvodu, rasy alebo národnosti vylučované alebo znevýhodňované v prístupe ku službám, ako je napríklad bývanie, tak sa jedná o priamu diskrimináciu," povedal Pavel Buršík v rozhovore pre Gipsy Television.

Poslednou šancou, ako sa zachrániť pred životom na ulici sú súkromné ubytovne. Mnohé z nich však nespĺňajú základné hygienické podmienky. Ľudia nemajú dostatok priestoru a navyše za ubytovňu, jednu izbu, platia nekresťanské peniaze, v prepočte aj 500 eur.


Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.