Slovensko/ Rakúsko, 29.07.2016 SPRÁVY

RAKÚSKO: Polícia upozorňuje na podvodné pracovné ponuky.

ilustračné foto

Policajný pridelenec v Rakúsku upozornil Prezídium PZ na narastajúci počet podvodných ponúk práce vo Viedni. Na Zastupiteľský úrad sa totiž neustále obracajú slovenskí občania, ktorí boli obeťami podvodného sprostredkovania práce v Rakúsku.

Podobné prípady sme v spolupráci s rakúskou políciou riešili už v minulosti. Vo februári tohto roku bol pri čine zadržaný aj páchateľ, ktorý je už odsúdený. S príchodom leta sa ponuky začali objavovať opäť.

Vo všetkých prípadoch je priebeh konania rovnaký. Začína sa to pracovnou ponukou na slovenskom internete, napríklad na webových stránkach www.bazac.sk, www.bazos.sk, www.pracovne-ponuky.eu.

"V ponuke sú rôzne nekvalifikované pracovné pozície v skladoch pri balení mäsa alebo zeleniny, drogérie spravidla vo Viedni. Znalosť cudzieho jazyka sa nevyžaduje. Záujemcov následne kontaktujú česky alebo slovensky hovoriace osoby.  Podajú základné informácie a dohodnú si stretnutie v hoteli alebo v penzióne vo Viedni," uviedol pre Gipsy Television hovorca Prezídia PZ, Michal Slivka.

Ubytovacie zariadenia často menia. Pri stretnutí podpíšu pracovnú zmluvu a poškodení musia uhradiť zálohu „za ubytovanie“ na mesiac vopred vo výške od 300 – 400 eur. Sprostredkovateľ práce ich odvedie na izbu s tým, že ráno príde po nich a pôjdu spolu do miesta výkonu práce. Nad ránom si poškodení prečítajú na display svojho mobilu SMS, že sa práca z rôznych dôvodov momentálne ruší, aby išli domov. Telefónne číslo odosielateľa správy je v tom čase už nedostupné.

"Upozorňujeme občanov, aby si v prípade záujmu o prácu v zahraničí vždy dôsledne preverili vierohodnosť ponuky, totožnosť osôb, ktoré zamestnanie ponúkajú a v prípade akýchkoľvek pochybností nepodpisovali pracovné zmluvy a neuhrádzali žiadne poplatky. Seriózne firmy nikdy nepýtajú vopred vyplatenie vysokých súm," dodal Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.