Bratislava, 11.03.2015 SPRÁVY

POVINNÉ VZDELÁVANIE RÓMSKYCH DETÍ: Čo si o tom myslíte? Dubovcová povedala nie!

foto Gipsy Television

V hlavnom meste sa uskutočnil okrúhly stôl za účasti viacerých odborníkov, ktorí majú čo povedať k povinnému vzdelávaniu detí v materských školách. Nie všetci sú touto myšlienkou nadšení.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák predstavil minulý týždeň svoj nový plán, ktorým chce integrovať Rómov do spoločnosti. Navrhuje, aby deti od 3 rokov chodili povinne do materskej školy. Mimovládne organizácie, ale teraz prišli s ďalším nápadom. Chcú, aby deti mali predškolské vzdelávanie zadarmo.

"My sme len rozdiskutovali, že tu tieto možnosti sú, že majú oporu v zahraničí, kde sa už podobné modely realizujú," povedala pre Gipsy Television Zuzana Kumanová z občianskeho združenia Romano kher - Rómsky dom, ktoré organizovalo okrúhly stôl.

V rámci okrúhleho stala diskutovala aj ombudsmanka Jana Dubovcová. "Ja som proti povinnej školskej dochádzke v predškolskom veku detí. Som skôr za to, aby boli motivovaní rodičia, aby dávali deti na predškolské vzdelávanie," povedala verejná ochrankyňa práv v rozhovore pre Gipsy Television.  

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.