Bratislava, 30.03.2015 SPRÁVY

POLÍCIA: Počas sviatkov trpezlivo, predvídavo a ak šoférovať, tak s triezvou hlavou.

ilustračné foto noviny.sk

Polícia každoročne eviduje s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami zvýšený presun vodičov na cestách. Policajti budú preto podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na hlavných cestných ťahoch.

Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách, nehodových miestach, úsekoch a tiež tam, kde bude predpoklad zvýšenej intenzity premávky. Pozornosť budú venovať najmä disciplíne a ohľaduplnosti účastníkov cestnej premávky, ako aj ich správaniu voči chodcom, cyklistom a motocyklistom.  

"Tak ako každý rok, polícia opäť upozorňuje, že vodiči pod vplyvom alkoholu v žiadnom prípade nepatria na cesty. Takíto vodiči môžu spôsobiť nehodu aj tam, kde by tak za iných okolností neurobili. Jazda v opitosti nad jedno promile je trestným činom, za ktorý hrozí až ročné väzenie. Takéto prípady budú policajti riešiť nekompromisne," povedala pre Gipsy Television Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Počas štyroch dní sa budú policajti zameriavať vo zvýšenej miere na kontrolu dodržiavania najvyšších dovolených rýchlostí a dodržiavanie zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok.

Počas minuloročných Veľkonočných sviatkov sa stalo 132 dopravných nehôd, pri ktorých zomreli tri osoby, osem sa zranilo ťažko a 70 ľahko. Rok pred tým došlo k 128 nehodám s dvomi usmrtenými osobami, 12 ťažko a 61 ľahko zranenými osobami.

Od začiatku tohto roka do včera polícia eviduje na území Slovenska 57 vyhasnutých životov na cestách v dôsledku dopravných nehôd, čo je o osem menej ako v minulom roku. Na následky dopravných nehôd doposiaľ doplatilo životom 38 vodičov a spolujazdcov, 17 chodcov, jeden cyklista a jeden motocyklista. Celkovo došlo na slovenských cestách k 2804 dopravným nehodám, o 47 menej ako v rovnakom období minulý rok.

"Polícia apeluje na vodičov ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky, aby sa v preplnených uliciach navzájom rešpektovali, dodržiavali dopravné predpisy a predchádzali tak nešťastiam na cestách," dodala Baloghová. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.