Moldava nad Bodvou, 17.02.2015 SPRÁVY

Policajný zásah v Moldave nad Bodvou. Vyšetrovanie ešte stále nie je ukončené!

foto ETP Slovensko

Uplynul jeden rok od vydania uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci policajného zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave na Bodvou. Aktivisti tvrdia, že do dnešného dňa nie je postup polície zdôvodnený a prešetrený.

Gipsy Television vás ako prvá informovala o brutálnom zásahu polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. Priniesli sme vám autentickú výpoveď ľudí, ktorí sa v osudný večer stali svedkami údajne neprimeraného policajného zásahu.

Uplynul jeden rok od vydania uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci policajného zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave na Bodvou. To nasledovalo potom, čo všetky trestné stíhania, ktoré zahájila polícia voči obyvateľom z Budulovskej, boli ukončené. V jednom prípade boli konštatované závažné pochybenia vyšetrovateľa a prokurátorov a v súčasnosti prebieha konanie o náhradu škody spôsobenú pri výkone verejnej moci. 

"Do dnešného dňa však nie je postup približne 60 členov policajného zboru, ktorí spôsobili obyvateľom Budulovskej škody na zdraví a majetku, jasne zdôvodnený a prešetrený," povedala pre Gipsy Television Adriana Bekőová z advokátskej kancelárie Stanislava Jakubčíka.

Trestné oznámenie sa stratilo


Trestné oznámenie, ktoré na zasahujúcich policajtov podali aktivisti sa stratilo na Generálnej prokuratúre. "Vyšetrovateľ doposiaľ nevzniesol žiadne obvinenie voči konkrétnej osobe napriek tomu, že bolo vykonaných už množstvo úkonov a vypočutých vyše 50 svedkov – poškodených, ktorí boli priamo alebo nepriamo zásahom dotknutí," povedala Bekőová.



Aktivisti tvrdia, že najnovšie boli nariadené odborné psychologické vyšetrenia viacerých poškodených. "Navádza to dojem, že vyšetrovanie sa zameriava skôr na spochybňovanie svedeckých výpovedí ako na odhalenie trestného činu a potrestanie páchateľov," povedala Adriana Bekőová z advokátskej kancelárie Stanislava Jakubčíka.

Chcú, aby preverili postup prokurátora


Organizácie EQUITY, Európske centrum pre práva Rómov a právni zástupcovia poškodených majú podozrenie, že kompetentné orgány nekonajú riadne v súlade so zákonom a na prelome rokov 2014-2015 preto podali podnety Verejnej ochrankyni práv a na Generálnu prokuratúru na preskúmanie postupu prokurátora.

„Dňa 22. 12. 2014 bolo na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky doručené písomné podanie JUDr. Jakubčíka, splnomocnenca poškodených. Na účely vybavenia podania bol dňa 9. 2. 2015 na GP SR predložený vyšetrovací spis a dozorový spis Krajskej prokuratúry v Prešove. Podanie splnomocnenca poškodených vybaví prokurátor GP SR v zákonnej lehote,“ povedala pre Gipsy Television Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.


Na spornosť zásahu v Moldave poukázali viaceré medzinárodné organizácie, ako Úrad vysokého komisára pre ľudské práva, Rada Európy, Európske centrum pre práva Rómov, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Európske Fórum Rómov a Travellerov a verejná ochrankyňa práv v svojej správe, ktorú predložila už v lete 2013 NR SR. Národná rada sa správou odmietla zaoberať a predstavitelia vlády deklaratívne vyjadrili podporu zasahujúcim policajtom, bez ohľadu na prebiehajúce vyšetrovanie.




súvisiaci článok:

EXKLUZÍVNE: Kukláči údajne napadli v Moldave Rómov, 6 týždňové bábätko je v kritickom stave!



Preskočiť reklamu
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.