Bratislava, 16.02.2016 SPRÁVY

PETER POLLÁK: Viem, že Rómovia chcú pracovať!

foto P.P.

Gipsy Television predstavuje ďalšieho kandidáta na poslanca Národnej rady SR. Aj Peter Pollák, ktorý je v súčasnosti zákonodárcom a zároveň splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity sa bude 5. marca uchádzať o hlasy voličov.

Meno a priezvisko: Peter Pollák

Trvalý pobyt: Levoča

Ukončené najvyššie vzdelanie: PhD.

Rodinný stav: Ženatý, 5 detí

Kandidát na poslanca NR SR: OĽaNO-NOVA, č. 142

 


Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do politiky?

V určitom bode svojho života som pochopil, že ak chcem skutočne niečo ovplyvniť a dosiahnuť viac v téme, ktorú považujem za kľúčovú, musím sa pokúsiť vstúpiť do politiky. V parlamente a na ministerstvách sa v konečnom dôsledku robia rozhodnutia, ktoré ovplyvnia životy všetkých. A v minulosti boli tieto rozhodnutia v rukách nekompetentných ľudí, resp. ľudí, ktorí téme nerozumejú, nerozumejú Rómom a nevedia čo v teréne funguje a čo nie.

Prečo danú situáciu zmeníte práve vy?

Narodil som sa v osade. Prakticky celý svoj dospelý život som pracoval v oblasti rómskej problematiky a spoznal som ju zo všetkých možných uhľov pohľadu. Pracoval som ako terénny sociálny pracovník, pracoval som s touto témou aj vo verejnej správe, venoval som sa jej aj v akademickom prostredí, ako vysokoškolský učiteľ a napokon aj ako projektový manažér na úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity. V neposlednom rade – sám som Róm a moja životná skúsenosť mi ukázala ako problémy v rómskych komunitách riešiť. Posledné tri roky som svoje znalosti uplatňoval na poste splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Na tomto poste sa mi podarilo v porovnaní s predošlými obdobiami výrazne navýšiť objem realizovaných projektov, získať objem financií na najbližších 5 rokov, zabezpečiť aby tieto peniaze šli tam, kam majú – teda samotným Rómom. Minimálne pilotne sme spustili riešenia vo všetkých oblastiach rómskej reformy, ktorú som pred tromi rokmi predstavil. Chcel by som v tejto práci pokračovať aj naďalej. V mnohých oblastiach sme stále neboli schopní vládu SR presvedčiť, aby fungujúce riešenia uplatnila systémovo. To je mojím cieľom na najbližšie štyri roky. Definitívne presadiť legislatívne riešenia v oblasti vzdelania, zamestnania, bývania a iných. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktorého som poslancom v tomto smere stojí za mnou, ale z opozície sa ťažko presadzujú dôležité zmeny.

Myslíte si, že vám k tomu pomôže politická strana, za ktorú kandidujete?

V oblasti rómskej problematiky mám plnú dôveru svojich kolegov z hnutia OĽaNO, som autorom straníckeho programu v tejto oblasti. O podpore strany, za ktorú kandidujem svedčí aj fakt, že som bol nominovaný na post splnomocnenca. Zároveň si myslím, že za roky pôsobenia na tomto poste som o správnosti navrhovaných riešení presvedčil aj mnohých partnerov z iných politických strán. Som presvedčený, že v najbližšom volebnom období uzrie svetlo sveta nová legislatíva, zákony, ktoré pozitívne ovplyvnia život Rómov. Projektov sme spravili neúrekom, v tomto smere sme skutočne využili všetky možnosti, ktoré sme mali, zasiahli sme desaťtisíce Rómov. Ale projekty už nestačia. Hnutie OĽaNO, ktorého som poslancom a kandidátom si je toho vedomé. Spoločne spravíme všetko preto, aby sme zmeny presadili. 

Viete aké majú Rómovia na Slovensku problémy?

Rómovia na Slovensku čelia mnohým problém, za kľúčové ale považujem oblasti vzdelania, zamestnanosti a bývania. V týchto troch oblastiach musíme prioritne dosiahnuť posun k lepšiemu.

Za prvoradú prioritu považujem vzdelanie. Je to problém, ktorý začína už v útlom veku. Rómske deti často prichádzajú do základnej školy nepripravené. Tomu chceme zamedziť prijatím povinnej predškolskej výchovy (materskej školy) pre deti zo sociálne znevýhodného prostredia. Ak dieťa príde na školu pripravené, nezačne zaostávať za ostatnými spolužiakmi a počet rómskych detí, ktoré dokončia ZŠ a budú ďalej pokračovať v štúdiu sa výrazne zvýši. Človek so vzdelaním má väčšie očakávania od života a má v rukách nástroje, ako sa chopiť v živote príležitosti. Nie je možné aby rómske deti končili v špeciálnych školách v takých množstvách ako to vidíme dnes.

Oblasť zamestnanosti priamo nadväzuje na oblasť vzdelania. Ak budeme mladých ľudí vzdelaním pripravovať na súčasné požiadavky pracovného trhu, nájdu si prácu a nebudú odkázaní na milodary od štátu. Chodím medzi ľudí veľmi často a viem, že Rómovia na Slovensku veľmi chcú pracovať. Práce je málo aj pre členov majority a Róm navyše pri snahe nájsť zamestnanie často čelí rasizmu. Preto sa pri svojej práci snažím aktívne meniť postoje verejnosti voči Rómom, snažím sa rozbíjať stereotypy a ukazovať pozitívne príklady medzi Rómami. Nie je ich málo. Zároveň sme tento rok predstavili konkrétne riešenie – tzv. Sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní, ktorý dáva obciam a štátu možnosť zamestnať tisíce ľudí z radov dlhodobo nezamestnaných. Do tohto riešenia vkladám veľké nádeje a verím, že Rómovia na celom Slovensku z neho budú mať úžitok.

A v neposlednom rade je to oblasť bývania. Aj tá nadväzuje na predošlé dve témy. Človek ktorý má vzdelanie a prácu si viem zabezpečiť slušné bývanie vlastnými silami. Nie je možné aby v 21. storočí ľudia žili na Slovensku v chatrčiach, bez vody, elektriny, tepla a aby v plameňoch požiarov zomierali malé nevinné deti. Aj preto som veľmi rád, že sme Európsku úniu presvedčili aby uvoľnila zdroje na budovanie infraštruktúry v rómskych osadách. Od tohto roku máme konečne možnosť budovať v týchto lokalitách studne, kanalizáciu, vodovodné potrubia a cesty. Na tento účel pôjdu milióny EUR a je na každej obci, či ich využije alebo nie. Môj úrad zároveň spustil projekt svojpomocného bývania, ktorá otvára cestu k nájomným domčekom zodpovedným členom rómskych komunít. Viaceré obce v posledných dvoch rokoch tento projekt úspešne realizovali a plánujeme ho ďalej rozšíriť.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.