Bratislava, 06.01.2016 SPRÁVY

Od nového roka stretnete asistentov osvety zdravia už takmer všade!

foto ppzzs.sk

Kým doteraz asistenti osvety zdravia pracovali prevažne na východnom a strednom Slovensku, od nového roka začnú pomáhať pediatrom a všeobecným lekárom pre dospelých už aj v rámci Bratislavského samosprávneho kraja. 

Koordinátori a ich asistenti osvety zdravia sú súčasťou Národného projektu, ktorý štát financuje z eurofondov. Tak tomu bude aj v tomto roku. Z Operačného programu Ľudské zdroje bolo vyčlenených na "zdravotnú osvetu v osadách" takmer 13 miliónov eur. Projekt počíta s pokrytím 258 lokalít. V nich bude pracovať 299 ľudí.

Novinkou však je, že do projektu sa zapojí aj Bratislavský samosprávny kraj. Do konca roku 2022 by tak na jeho území malo nájsť prácu 7 ľudí v 7 lokalitách, kde žijú Rómovia.


Projekt spustila v roku 2003 mimovládna organizácia Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu. V roku 2012 ACEC iniciovala vznik záujmového združenia právnických osôb - Platforma na podporu zdravia znevýhodnených skupín, prostredníctvom ktorého sa projekt rozšíril z pôvodných 68 lokalít na 108 lokalít na území celého Slovenska.

V októbri 2014 gesciu nad projektom prevzalo Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré spolu s Platformou PPZZS založilo neziskovú organizáciu Zdravé komunity, n. o. a spoločne realizujú Národný projekt Zdravé komunity. „Oceňujem, že projekt prispeje k zlepšeniu úrovne verejného zdravia u znevýhodnených komunít. Kľúčové je posilňovať ich záujem a zodpovednosť za vlastné zdravie, podporiť ich informovanosť o zdravotnej starostlivosti a zdravom životnom štýle,“ uviedol štátny tajomník MZ SR Mario Mikloši.

V súčasnosti sa projekt sa realizuje najmä na území stredného a východného Slovenska v 239 lokalitách. Priamo v teréne je v ňom zapojených 257 zamestnancov (234 asistentov osvety zdravia, 23 koordinátorov), ktorí pravidelne spolupracujú s viac ako 750 lekármi a 100 základnými a materskými školami. „V niektorých oblastiach sa nám vďaka spolupráci s lekármi a pracovníkmi RÚVZ sa podarilo zastaviť šírenie infekčných ochorení už v zárodku,“ vyzdvihla vytváranie funkčných sietí a spoluprácu koordinátorka Lenka Bužová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.