28.01.2024 SPRÁVY

O prezidentské kreslo chcú zatiaľ zabojovať šiesti kandidáti.

O prezidentské kreslo chcú zabojovať zatiaľ šiesti kandidáti. Sú nimi Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Krisztián Forró, Milan Náhlik a Štefan Harabin.

Záujemcovia musia svoje kandidatúry odovzdať do 30. januára do polnoci. Pellegrini podal kandidatúru na základe podpisov od poslancov Národnej rady SR. Zvyšní záujemcovia získali podpisy od občanov.

Návrh sa podáva predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Ten do dvoch týždňov od doručenia návrhu na kandidáta preskúma, či spĺňa podmienky ustanovené zákonom. Pri podaní návrhu v posledný možný deň tak lehota na preskúmanie uplynie 13. februára.

Právo navrhnúť kandidáta na prezidenta majú poslanci NR SR a taktiež občania. V prípade občianskeho návrhu kandidáta sa návrh podáva formou petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi, ktorí majú právo voliť. V prípade poslaneckého kandidáta musí návrh svojím podpisom podporiť najmenej 15 poslancov. Kandidovať môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48 hodín predo dňom konania volieb.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.