26.12.2020 SPRÁVY

Na Slovensko dorazili prvé vakcíny na ochorenie COVID-19.

Foto: MZ SR

Na Slovensko dorazili prvé vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19. Vakcíny boli uskladnené v hlboko mraziacom boxe vo Fakultnej nemocnici Nitra.

Na Slovensko prišlo prvých 10-tisíc vakcín, ktorými začnú očkovať ľudí už dnes večer. Prvým zaočkovaným bude Vladimír Krčméry. Ministerstvo zdravotníctva už ohlásilo tlačovú besedu na 19.00 hodinu.

Vakcíny prevzala riaditeľka štátneho ústavu Zuzana Baťová. Celá operácia, vrátane transportu, uskladnenie aj otvorenia, prebiehala za prísnych teplotných i bezpečnosntých podmienok. „Môžeme potvrdiť, že všetko je pripravené na očkovanie," píše Štátny ústav pre kontrolu liečiv na sociálnej sieti. Po Krčmérym by mali v nedeľu zaočkovať viacerých odborníkov z Pandemickej komisie či Ústredného krízového štábu.


Vakcíny dorazili aj do Česka či Rakúska

Do pražskej nemocnice v Motole v sobotu ráno dorazilo prvých 9750 dávok vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. Dávky sa budú distribuovať do ďalších troch pražských a dvoch brnianskych nemocníc. Ako prví by sa mali očkovať zdravotníci a dôchodcovia, ktorí sú hospitalizovaní alebo žijú v ústavnej starostlivosti. Medzi prvými zaočkovanými budú aj premiér Andrej Babiš a minister zdravotníctva Jan Blatný. Od februára sa spustí centrálny rezervačný systém, ktorý umožní objednať sa na očkovanie širokej verejnosti.

Foto: MZ SR
Do Rakúska vakcína dorazila v noci z piatka na sobotu. Dodávka približne 10.000 dávok vakcíny vyštartovala z belgického mesta Puurs a cez Nemecko sa v sobotu nadránom dostala na hraničný prechod Suben v Hornom Rakúsku. Na hraniciach prepravu očkovacích látok prevzali jednotky dopravných oddelení spolkových krajín Viedeň a Horné Rakúsko.

Zásielku, ktorá smerovala do skladu vo Viedni, sprevádzali policajné vozidlá. Zo skladu vo viedenskej štvrti Simmering sa budú vakcíny distribuovať do jednotlivých spolkových krajín. Každá z nich má podľa slov kancelára Sebastiana Kurza nárok na 975 dávok vakcíny. Očkovanie proti novému druhu koronavírusu sa v Rakúsku, tak ako vo väčšine krajín Európskej únie, začne v nedeľu. Ako prvých v krajine zaočkujú päť vysoko rizikových pacientov starších ako 80 rokov.


Foto: MZ SR
Ďalšie dodávky vakcín budú do Rakúska prichádzať od 28. decembra. V januári bude mať táto krajina k dispozícii 240.000 dávok, vo februári 332.000 a v marci ďalších 375.000. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera Rakúsko objednalo celkovo 18,5 milióna dávok vakcíny. Podpísané sú predbežné zmluvy na dve miliardy dávok.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.