Bratislava, 15.06.2015 SPRÁVY

MV SR: Prináša komplexný balík opatrení s cieľom integrovať rómske komunity.

ilustračné foto aktuality.sk

Ministerstvo vnútra SR s finančnou pomocou Európskej únie prináša komplexný balík opatrení s cieľom sociálne a ekonomicky integrovať rómske komunity, ktoré sa dnes nachádzajú na okraji spoločnosti.

MV SR ako sprostredkovateľský orgán pre operačný program Ľudské zdroje v programovom období 2014 - 2020 podporí z eurofondov napríklad projekty zamerané na podporu terénnej sociálnej práce, predprimárneho vzdelávania, zdravotníckej osvety, asistencie pri vysporiadaní a legalizácii pozemkov, zvýšení finančnej gramotnosti a zamestnateľnosti Rómov. Informoval o tom Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Jednou z ústredných priorít operačného programu je zvýšiť vzdelanostnú úroveň a zabezpečiť prístup k vzdelávaniu členov rómskych komunít.

„Chceme sa sústrediť najmä na vzdelávanie rómskych detí od útleho veku v škôlkach, kedy sa budujú základné návyky detí. Ak na základné školy prídu nepripravené, ich šance na uplatnenie sa na trhu práce sa značne znižujú,“ povedala Rut Erdélyiová, generálna riaditeľka sekcie európskych programov Ministerstva vnútra SR.

Investície pôjdu napríklad na činnosti asistentov učiteľa, aktiváciu rodičov rómskych detí, ich spoluprácu s pedagógmi, ale aj na rozšírenie a budovanie kapacít materských škôl.


Technická vybavenosť obcí sa má zlepšiť tiež. Bežnou realitou podľa MV SR je, že stav infraštruktúry v niektorých obciach s rómskou komunitou nespĺňa ani základné hygienické normy a zhoršuje tak kvalitu bývania všetkých obyvateľov.

„Ak chceme vzdelávať ľudí, zlepšiť ich pracovné a hygienické návyky, musíme im pomôcť zmeniť aj prostredie, v ktorom žijú. Preto podporíme aj projekty na zlepšenie hygieny bývania, vrátane systému odvozu komunálneho odpadu, prístupu k pitnej a úžitkovej vode a tiež k zdravotnej starostlivosti, vrátane preventívnych prehliadok,“ vysvetlil Roderik Klinda, riaditeľ odboru Inklúzie marginalizovaných rómskych komunít sekcie európskych programov Ministerstva vnútra SR.

MV SR je v programovom období 2014 - 2020 sprostredkovateľským orgánom pre operačný program Ľudské zdroje. Riadiacim orgánom programu je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.