Prešov, 25.02.2015 SPRÁVY

MOST-HÍD: Pre Rómov chceme stabilnú prácu, nie rekvalifikačné kurzy ...

foto Sita

Podľa strany Most-Híd problém zamestnávania ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, vrátane Rómov, sa nevyrieši len rekvalifikačnými kurzami či ich zapájaním do verejnoprospešných prác.

Nedostatok pracovných príležitostí sa dotýka takmer všetkých regiónov Slovenska. Most-Híd tvrdí, že tento problém je obzvlášť vypuklý v niektorých komunitách s prevahou rómskeho obyvateľstva. Problém zamestnávania ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, vrátane Rómov, sa vraj nevyrieši len rekvalifikačnými kurzami či iba prostredníctvom ich zapájania do verejnoprospešných prác. Tieto aktivity sa musia podľa strany Most-Híd uskutočňovať v jednej línii s cieleným zamestnávaním napojeným na potrebu regiónu či obce.

„Skvelým príkladom, ako to môže fungovať bol projekt Revitalizácie krajiny realizovaný v rokoch 2010-2012 počas Radičovej vlády. Zapojení boli do neho aj Rómovia s pracovnými návykmi a schopnosťami, ktorí boli dlhodobo bez práce. Ukázalo sa, že vedia a chcú robiť,“ povedal Peter Krajňák, poslanec Prešovského samosprávneho kraja za Most-Híd.

Podľa jeho slov možno rovnakým spôsobom situáciu riešiť pri spracovaní kalamitného dreva v lesoch či zbere recyklovateľného odpadu. „Takéto programy musí nová vláda naštartovať. Ponuka práce by mala smerovať k najchudobnejším skupinám, ktoré prejavia záujem, pričom by mali byť pri zamestnávaní uprednostnení mladí, ktorí sa neuspokoja so základným vzdelaním,“ dodal župný poslanec za Most-Híd.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.