Bratislava, 06.03.2015 SPRÁVY

Medzinárodný deň žien: Rodová nerovnosť stále pretrváva

ilustračné foto domaci.ihned.cz

EK tvrdí, že európske ženy museli v roku 2014 pracovať za rovnakú mzdu o dva mesiace dlhšie ako muži, Slovenky za rovnakú odmenu boli v práci ešte viacej času.

Rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami je na Slovensku 19.8 %, čo je viac ako európsky priemer. Tiež zamestnanosť žien je u nás podstatne nižšia ako u mužov. 

"S cieľom zlepšiť situáciu Európska únia podporuje na Slovensku rôzne projekty na zvýšenie zamestnanosti žien a odstránenia rozdielov v odmeňovaní. Príkladom môžu byť projekty na zvýšenie kapacity v predškolských zariadeniach, firemné škôlky a podpora flexibilnejších foriem zamestnávania žien,” povedal Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.   

Najnovšie výsledky prieskumu Eurobarometer ukazujú, že 76 % obyvateľov EÚ (68 % Slovákov) si myslí, že táto otázka by mala byť prioritou. V prieskume vyšlo, že najakútnejšie by sa mali riešiť otázky platovej nerovnosti pohlaví a násilia na ženách.  

Správa EK o rovnosti žien a mužov Report on equality between women and men, prichádza so zistením, že rozdiely medzi pohlaviami sa síce v posledných desaťročiach zúžili, ale stále sú veľké rozdiely medzi jednotlivými členskými štátmi.


Rozdiely v platoch mužov a žien ostávajú naďalej viac menej rovnaké, ženy za hodinu v priemere zarobia o 16.4 %  menej ako muži. Tento rozdiel je nižší ako 10 % v Slovinsku (3.2 %), na Malte (5.1 %), v Poľsku (6.4 %), Taliansku (7.3 %), Chorvátsku (7.4 %), Luxembursku (8.6 %), Rumunsku (9.1 %) a v Belgicku (9.8 %). Viac ako 20 %-ný rozdiel majú v Estónsku (29.9 %), Rakúsku (23.0 %), v Českej republike (22.1 %) a v Nemecku (21.6 %).

Takéto rozdiely pretrvávajú aj napriek tomu, že takmer polovicu, až 46 %, pracovnej sily na trhu práce tvoria ženy. Žien je však stále relatívne málo napríklad v rozhodujúcich pozíciách. Pritom majú aj vyššie vzdelanie, viac ako 60 % absolventov vysokých škôl tvoria ženy. 

Na Slovensku je rozdiel v odmeňovaní medzi pohlaviami 19.8 %. Až 61 % Slovákov si myslí, že nerovnosť medzi mužmi a ženami je celkovo rozšírená. Podľa respondentov na Slovensku je najefektívnejším nástrojom na dosiahnutie vyššieho počtu žien na pracovnom trhu vyrovnať ich platy, druhý účinný spôsob je podľa Slovákov zlepšenie prístupu k starostlivosti o deti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.