Slovensko, 08.04.2015 SPRÁVY

Medzinárodný deň Rómov dnes budú oslavovať takmer všade.

ilustračné foto

Chcete dnes osláviť Medzinárodný deň Rómov v spoločnosti skvelých muzikantov, fotografov, spisovateľov, či športovcov? Poradíme vám kam sa treba vybrať.

Najviac podujatí pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa Rómov sa uskutoční na východnom Slovensku. V Spišskej Novej Vsi môžu ľudia už od rána v tamojšej poliklinike darovať krv. Rómsku kvapku krvi organizuje Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. 

Špeciálna základná škola z Chminianskych Jakubovian bude v ranných hodinách prezentovať v knižnici Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove knihu Deti slnka. O 34 kilometrov ďalej, v obci Kecerovce budú študenti Strednej odbornej školy prezentovať svoje dizajnérske kúsky. Módna prehliadka sa uskutoční o 14-tej hodine na tamojšom námestí. 

Prezident Andrej Kiska navštívi Spišský Hrhov

Obec Spišský Hrhov je známa tým, že sa jej podarilo integrovať tamojších Rómov medzi väčšinové obyvateľstvo. Práve túto obec dnes navštívi prezident Andrej Kiska. Vedenie samosprávy mu ukáže svoje výrobné prevádzky. Kiska tak uvidí výrobu peletiek, stolársku dielňu. Navštívi aj drevodom, v ktorom býva rómska rodina. Stretne sa aj s tamojšími zástupcami rómskej komunity. 

"Privítať prezidenta je vždy milé a výnimočné, ale aspoň u nás si táto návšteva nevyžaduje žiadne špeciálne prípravy," povedal pre Gipsy Television starosta obce Vladimír Ledecký.   

Oslavovať budú aj v Banskej Bystrici

Centrum nezávislej kultúry - Záhrada organizuje od 10-tej hodiny ráno do 22.00 hod. program s názvom Balvareskle čavore, čiže Deti vetra. Návštevníci sa môžu tešiť na premietanie filmu s rómskou tematikou, na živú knižnicu, či na diskusiu Ivana Maka a jeho hostí. Rozprávať budú o problémoch rómskej komunity. Podujatie vyvrcholí koncertom kapely Cool Band Trio Plus.

Oslavovať budú aj na západnom Slovensku

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických organizuje o 10-tej hodine na Železnej studienke v Bratislave futbalový zápas medzi zamestnancami ambasády a mládežou z Čičavy. Veľvyslanectvo tiež bude v popoludňajších hodinách prezentovať v Univerzitnej knižnici fotografie, ktoré vytvorili mladí Rómovia z Vtáčkoviec.

Medzinárodný deň Rómov budú oslavovať aj v Pezinku. V areáli základnej a materskej školy sa o 13-tej hodine uskutočnia športové hry pre deti. Okrem toho tam budú variť guláš a piecť koláče.

Medzinárodný deň Rómov si pripomenie aj ombudsmanka Jana Dubovcová. V priestoroch jej úradu sa o 16.30 hod. uskutoční vernisáž pod názvom "Úspešné rómske ženy".  

Špeciálny program bude mať aj RTVS

Verejnoprávna RTVS chystá pre televíznych divákov špeciálny program pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. "Špeciálny program v stredu 8. apríla otvorí o 15.00 hod. časozberný dokumentárny film Moje rómske deti a vyvrcholí rovnako ako vlani o 20.05 hod. priamym prenosom zo slávnostného galavečera s názvom Amaro Džives – Náš deň," povedal pre Gipsy Television Juraj Kadáš, PR manažér RTVS. V programe vystúpi Gitana, Anita Soul, Monika Rigó, kapela Maco Mamuko, Cigánski diabli a ďalší umelci.        

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.