04.02.2020 SPRÁVY

Máme 30-ročné video Jána Cibuľu! Prvý kongres IRU podľa neho nebol v roku 1971.

Foto: Gipsy Television/ J.C.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pred niekoľkými týždňami udelila vyzvamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam Jánovi Cibuľovi, rómskemu lekárovi. 

Ján Cibuľa bol prvým rómskym lekárom, internistom v bývalom Československu. Už počas študentských čias sa aktivizoval. V roku 1946 organizoval študentskú demonštráciu, počas prvomájových osláv, ktorou chcel upozorniť na zlé sociálne postavenie Rómov v tedajšom Československu. 

Cibuľa stál aj pri zrode prvej rómskej organizácie, išlo o Zväz Cigánov-Rómov. Akvivity zväzu boli násilne prerušené vstupom spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Napriek tomu sa Ján Cibuľa aktívne zapájal do činností, ktoré mali smerovať k tomu, aby sa Rómovia zjednotili, ale už na medzinárodnej úrovni. Pomáhal preto založiť Medzinárodnú rómsku úniu. O tri roky neskôr už Cibuľa spoluorganizoval v britskom Orphingtone prvé stretnutie delegátov z viacerých krajín.

Keď sa ale hovorí o Medzinárodnom dni Rómov, aj mojoritné médiá tvrdia, že práve spomínané stretnutie bolo prvým kongresom, ktorý sa konal v roku 1971. Gipsy Television má ale 30-ročné video Jána Cibuľu, ktorý v ňom vyvracia toto tvrdenie. 

"Prvý kongres Rómov zvolali z mojej iniciatívy v roku 1978 v Ženeve. Ja ako organizátor tohto kongresu som bol zvolený aj za prezidenta," povedal už zosnulý Ján Cibuľa. Rodák z Klenovca so švajčiarským občianstvom neskôr financoval cestu 12-člennej delegácie do sídla Organizácie spojených národov v New Yorku. Cieľom bolo, aby OSN uznala Rómov za národ a aby ich organizáciu prijala za svojho člena v skupine mimovládnych organizácií so štatútom pozorovateľa. Cibuľovi sa to podarilo dosiahnuť. 



Keďže Ján Cibuľa začiatkom januára dostal štátne vyznamenanie, rómsky magazín Sam khere, ktorý vysiela RTVS, bude venovaný práve jemu. Redakcia Gipsy Television, ktorá magazín pripravuje, vám v rámci tejto relácie prinesie aj exkluzívny rozhovor s jeho manželkou a najmladším synom. V relácii uvidíte aj doteraz nezverejnené fotografie najvýznamnejšieho Róma 20. storočia. Sledujte vo štvrtok o 15:20 hod. na Dvojke.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.